петак, 06. март 2020.

48. FEST: KIŠNI DAN U NJUJORKU




Ovo je 26 film Vudi Alena i jedan od najbleđih i najnemaštovitijih, prepun ispraznih klišea, trivijalnosti i predvidljivosti. Postavlja se pitanje kada ste već stvorili tako bogat i uspešan opus šta s novim filmom hoćete da kažete. Ovde nema onog evropskog šarma, Alan se vraća Njujorku, predrasudama tamošnjih klasa i muzičkom bekgraundu, utočište traži u holivudskim klasicima ali bez onog visprenog intelektualno iskompleksiranog odmaka. 



To što glumci bili ženski ili muški izugovaraju njegove karakterisitčne misli, a jedan mladi uz to i opasno liči na njega, kao da je opraštanje ovog spadala od sveta filma, kada bi mu vaš izveštač ovakav film i oprostio. Od sveta studenata, snobova, filma i medija. 



Mladi par dolazi u Njujork na vikend, gde se upoznaje sa lošim vremenskim prilikama, nizom avantura i nesreća. Režija: Woody Alle. Uloge: Timothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez, Jude Law, Diego Luna, Liev Schreiber.


Vudi Alen je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih filmskih autora. Njegova bogata karijera scenariste, reditelja, glumca i producenta traje već više od 60 godina i još uvijek cveta. Pre no što je 1966. napisao scenario za brodvejski hit Don’t Drink the Water, pisao je tekstove za nastupe komičara i radio kao zabavljač u noćnim klubovima. Njegovi rani radovi poput filmova Bananas (1971) i Sleeper (1973) predstavljali su kombinaciju intelektualne komedije i gega. U kasnijim romantičnim komedijama poput filma Eni Hol (1977), kojim je osvojio dva Oskara, i filma Menhetn (1979), oslikavao je sliku gorko-slatkog života u Njujorku. Među njegove mnogobrojne uspešne filmove ubrajaju se: Hana i njene sestre (1986), Zločini i prestupi (1989), Pucnji na Brodveju (1994), Završni udarac (2005) i Ljubav u Barseloni (2008).


 

Država:     SAD / USA, 2019
Žanr:     Romantična komedija / Comedy, Romance
Program:     Gala by Knjaz Miloš
Trajanje:     92’
Režija:     Woody Allen
Scenario:     Woody Allen
Uloge:     Timothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez, Jude Law, Diego Luna, Liev Schreiber
Festivali:     2019 Kan, San Sebastijan, Njujork / Cannes Film Festival, San Sebastián Film Festival, New York Film Festival
Fotografija:     Vittorio Storaro
Montaža:     Alisa Lepselter
Producentis:     Erika Aronson, Letty Aronson
Produkcija:     Gravier s, Perdido s
Distributer:     Cinefest

Filmografija:
  
 2019 A Rainy Day In New York / Kišni dan u Njujorku
    2017 Wonder Wheel / Čudesna panorama
    2016 Café Society / Visoko društvo
    2015 Irrational Man / Nerazuman čovek
    2014 Magic in the Moonlight / Magija na mesečini
    2013 Blue Jasmin / Nesrećna Džasmin
    2012 To Rome With Love / Rimu s ljubavlju
    2011 Midnight in Paris / Ponoć u Parizu
    2010 You Will Meet a Tall Dark Stranger / Upoznaćeš crnog, visokog stranca
    2008 Vicky Cristina Barcelona / Ljubav u Barseloni
    2005 Match Point / Završni udarac
    1999 Sweet and Lowdown
    1996 Everyone Says I Love You / Svi kažu volim te
    1994 Bullets Over Broadway / Pucnji na Brodveju
    1992 Husbands and Wives / Muževi i supruge
    1989 Crimes and Misdemeanors / Zločini i prestupi
    1986 Hannah and Her Sisters / Hana i njene sestre
    1985 The Purple Rose of Cairo / Purpurna ruža Kaira
    1984 Broadway Danny Rose
    1979 Manhattan Murder Mystery / Menhetn
    1978 Interiors / Enterijeri
    1977 Annie Hall / Eni Hol
    1973 Sleeper
    1972 Every Thing You Always Wanted to Know About Sex / Sve što ste oduvek želeli da znate o seksu
    1969 Take the Money and Run / Uzmi novac i beži
    1966 What's Up, Tiger Lily?

Нема коментара:

Постави коментар