уторак, 10. март 2020.

Vadimo filmove iz naftalina: Čudo




Turski film iz 2015 Čudo (Mucize), reditelja kurdskog porekla i poznatog pevača Mahsuna Kirmizigula (rođen 26. marta 1969. kao Abdulah Bazencir) započinuje tako što centralna vlast šalje učitelja u neku zabit.

No, ispostavlja se da do sela nema puta, a u selu nije sagrađena škole.

Izgleda da ceo Balkan muku muči sa obećanjima vlade koje su u raskoraku sa stanjem na terenu. Učitelj ipak popušta, uz uslov, da i devojčice pohađaju školu.  



U zemlji je vanredno stanje i premijer i par njegovih saradnika je obešeno. Kao i  svakom vesternu pojavljuju se odmetnici, mi bi rekli ajduci. Mlada se sprema za udaju, a komisija sastavljena od uglednih žena propituju je iz poznavanja Kurana, kuvanja i proveravaju kako hoda.  Mladoženje su svi do jednog stasiti gorštaci, brkajlije. Ili skoro svi. A ženidba je, kao što je opštepoznato, najveća kocka u životu. Dobije ponajviše onaj koji se ponajmanje nada.

Započinju i zidanje zgrade škole. U zidanje škole se uključuju i odmetnici, te đaci sve u urednim školskim uniformama započinju učenje. No, još je neko zaniteresovan da poradi na svom obrazovanju. Naime, postojala su vremena kada je ljudima bilo važno znanje i kada se diplome nisu kupovale kao kod Nušića i nekih naših bednih savremenika. 

Нема коментара:

Постави коментар