понедељак, 2. март 2020.

'ČASOVI U KOJIMA NIŠTA NISMO ZNALI JEDNI O DRUGIMA'' PETERA HANDKEA - GRADSKO POZORIŠTE KLAGENFURT

© Stadttheater Klagenfurt

  📌 NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU, FRANCUSKA 3

📅 05. MAR, 19:30H

Gradsko pozorište Klagenfurt gostovaće 5. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu sa dramom nobelovca Petera Handkea ''Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima'' u režiji Roberta Šustera. Drama je napisana bez dijaloga, a tekst se igra i koristi poezijom pokreta, znaka, tela, svetla, boja i slike. Robert Šuster režira ovaj tekst tako što postavlja dvanaest protagonista na scenu koji u predstavi stvaraju kosmos sastavljen od više stotina likova.  

Prema rečima direktora Gradskog pozorišta Klagenfurt Florijana Šulca, glavni lik u ovom delu je jedno mesto u nekom gradu, u nekoj zemlji. 
 
''On postaje pozornica za prizore iz svakodnevice, mesto događanja i susreta ljudi koji njime prolaze - mladih i starih, poznatih i nepoznatih, privilegovanih i diskriminisanih, zaboravljenih i onih kojih se još uvek sećaju. Oni su sami, ili u parovima, formiraju grupe, koje se onda iznova dezintegrišu. Oni uznemiruju i očaravaju. To sastajalište, u doslovnom smislu reči, postaje mesto izvedbe i pozorišnog događaja. Pred gledaocima se rastvara dramski kaleidoskop varijeteta ljudskog života, bezbrojni detalji umnožavaju se u tragove i priče - te postaju inventar i presek stanja našeg društva'', kaže gospodin Šulc i dodaje:
 
 
© Stadttheater Klagenfurt
 
 ''Poslednja rečenica u jednom od ranijih Handkeovih dela glasi: I to je sve istina? Ništa u ovoj priči nije izmišljeno?  – Da, to se sve dogodilo. U tom smislu, veliki majstor jezika u isti dan dobija odavno zasluženu Nobelovu nagradu za književnost, kada i Gradsko pozorište Klagenfurt premijerno izvod njegovo remek-delo Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima. Srećni smo i od srca čestitamo!''

Handke je Nobelovu nagradu za književnost dobio (kako je obrazloženo iz Švedske kraljevske akadmije) ''zbog uticajnog rada koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.''

Нема коментара:

Постави коментар