среда, 4. март 2020.

Održan 4. Balkan Japan Bowl 2020 // Takmicenje u poznavanju japanskog jezika i kulture



ARASHI TIM najbolji na takmičenju u znanju japanske kulture i jazika


Na Filološkom fakultetu u Beogradu, održan je 4. Balkan Japan Bowl 2020, originalno takmičenje u znanju japanskog jezika i kulture, a pobedio je tim ARASHI (Oluja), studenti 3. godine japanologije, Jovan Kovačević i Aleksa Stamenić.



Ljubav prema japanskim stripovima, serijama i filmovima me je privukla japanskom jeziku, istoriji i kulturi, pa sam odlučio time i da se bavim. Za takmičenje sam se pripremao tako što sam pretraživao vesti koje su me zanimale, a o kojima nisam znao mnogo pre takmičenja. Najteža su mi bila pitanja vezana za moderan Japan, pošto nisam toliko bio upućen u aktuelnosti pre takmičenja,– iskren je Aleksa Stamenić iz pobedničkog tima. 



Takmičenje Japan Bowl u poznavanju japanskog jezika i kulture kreiralo je „Japan-America Society of Washington DC” iz Amerike, 1992. godine. Balkan Japan Bowl predstavlja formu originalnog takmičenja namenjenog studentima japanskog jezika i kulture na prostorima Balkana. Jedinstvenost ovog takmičenja jeste u tome što ono nije ograničeno na poznavanje jezika, već proverava i znanje studenata o japanskoj kulturi, društvu, svakodnevnom životu, istoriji, geografiji i trenutnim dešavanjima u toj dalekoj zemlji.



U takmičenju je učestovalo 16 timova, studenti i učenici japanskog jezika iz Beograda, Šapca, Makedonije, Pule, Sarajeva, Banja Luke i Zagreba, a takmičenje je podržala Razvojna agencija Srbije i JICA Projekat “Uspostavljanje i promocija usluge mentoringa za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu – faza 2”. 



Svake godine Balkan Japan Bowl privlači sve više gostiju i zainteresovanih iz privrede. Svi članovi pobedničkog tima dobili su na poklon po eksluzivni sat kompanije SEIKO, a nagradu za drugo i treće mesto obezbedila je kompanija Japana Tobacco International, uz plakete i zahvalnice na učešću.




Takmičenje od početka pomaže Japanska fondacija, a podržava Ambasada Japana u Republici Srbiji, dok je patron takmičenja Nj.V. princeza Hisako Takamado.

Нема коментара:

Постави коментар