среда, 4. март 2020.

Градско позориште Kлагенфурт гостује са драмом Петера Хандкеа


Градско позориште Kлагенфурт гостоваће 5. марта на Великој сцени (19:30) Народног позоришта у Београду са драмом нобеловца Петера Хандкеа „Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима“, у режији Роберта Шустера.

Интересантно је да је ова представа, која је урађена у копродукцији са Vereinigten Bühnen Bozen и компанијом Kула, премијерно изведена 10. октобра прошле године, на дан када је из Шведске краљевске академије саопштено да је славни аустријски писац Петер Хандке добитник Нобелове награде за књижевност.

Биће то први наступ овог реномираног аустријског театра у Народном позоришту у Београду, након што су управници Ивана Вујић и Флоријан Шулц, недавно у Kлагенфурту потписали Споразум о сарадњи.



Драма је написана без дијалога, а текст се игра и користи поезијом покрета, знака, тела, светла, боја и слике. Роберт Шустер режира овај текст тако што поставља 12 протагониста на сцену, који у представи стварају космос састављен од више стотина ликова.

Према речима директора Градског позоришта Kлагенфурт Флоријана Шулца, главни лик у овом делу је једно место у неком граду, у некој земљи.

„Он постаје позорница за призоре из свакодневице, место догађања и сусрета људи који њиме пролазе - младих и старих, познатих и непознатих, привилегованих и дискриминисаних, заборављених и они којих се још увек сећају. Они су сами, или у паровима, формирају групе, које се онда изнова дезинтегришу. Они узнемирују и очаравају. То састајалиште, у дословном смислу речи, постаје место изведбе и позоришног догађаја. Пред гледаоцима се раствара драмски калеидоскоп варијетета људског живота, безбројни детаљи умножавају се у трагове и приче - те постају инвентар и пресек стања нашег друштва“, каже господин Шулц и додаје:

„Последња реченица у једном од ранијих Хандкеових дела гласи: И то је све истина? Ништа у овој причи није измишљењо?  – Да, то се све догодило. У том смислу, велики мајстор језика у исти дан добија одавно заслужену Нобелову награду за књижевност, када и Градско позориште Kлагенфурт премијерно извод његово ремек-дело Часови у којима ништа нисмо знали једни о другима. Срећни смо и од срца честитамо“!



Хандке је Нобелову награду за књижевност добио (како је образложено из Шведске краљевске акадмије) „због утицајног рада који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања.“


Нема коментара:

Постави коментар