субота, 7. март 2020.

48. FEST : Jojo Rabbit




Neke od dugo očekivanih naslova nominovanih za Zlatni globus domaća publika imala je priliku da pogleda i na 48. FEST-u. Mada kada su neki filmovi u pitanju bolje da nije. 
Naravno, to je lični sud vašeg izveštača. 

U pitanju je film „Jojo Rabbit”, koji potpisuje ekscentrični novozelandski reditelj Taika Vaititi po romanu "Nebo u kavezu" Kristin Leunen. Premijerno je prikazan u Torontu, gde je dobio nagradu publike. Glumac Roman Grifin Dejvis nominovan je za Zlatni globus za najbolju glavnu ulogu.



Malo i o poprilično bizarno-apsurdan priči gde Džodžo Becler usamljeni desetogodišnji dečak indoktriniran nacističkom ideologijom živi u Nemačkoj. Nespretan u društvu, ali ponosan pripadnik Hitlerove omladine, provodi mnogo vremena sa svojim imaginarnim prijateljem Adolfom (igra ga reditelj), maznom, živahnom verzijom firera, sklonom držanju motivacionih govora. Koji deluje kao neki simpatični Deda Mraz. Možda jedino zanimljiva metafora je ona vezana za dečakovo učenje vezivanja pertli.



Sledeći segmet priče je odnos prema Jevrejima. Dečak je razočaran kada otkrije da njegova majka pomaže Jevrejima. To se nikako  ne uklapa u sliku sveta za koji je on programira. I onda dolazimo do ljubavi nekog tamo nacistickog avatara Hari Potera, Džodžoa i  neke verzije Ane Frank-Elza (Tomasin Mekenzi). Time se amortizuju i u romantičnio-komičnu oblandu slažu nacistička zverstva, koja nikada ne smeju  i ne mogu biti niti relatizovana a pogotovu abolirana.  Ono nikako ne može biti simpatično poput serija Alo, Alo ili sličnih ostvarenja. 

Da nije dražesne i bogougodne Skarlet, u ulozi dečakove majke, Rouzi, posebno seksi u uniformi koju je štepao Hugo Bos lično kako ispija vino iz boce i par detonacija pri mrljavom svršetku filma ne bih zicer preživeo. Uprkos neosporne estetike i zloupotrebe pesama Bitlsa i Bovija Adolf Hitler nije nikakav vilenjak, nego iskompleksirani monstrum.



Drugo je pitanje indoktrinacije omladinu zapaljivom ideologijom. Svakako ovo nije način i može se išćitati i na pogrešan način. Već to je dovoljno za zabrinutost. Kao i virus koji nam kuca na vrata.

FEST-ova publika već je imala prilike da se upozna sa Vaititijevim filmovima - 2015. prikazana je njegova vampirska komedija “What we do in the shadows”, a 2017. veoma uspešna komična drama “Hunt for the wilderpeople”. Ljubiteljima superherojskih blokbastera sigurno nije promakao “Thor: Ragnarok”, koji je ostvario izuzetan uspeh na blagajnama i uneo potrebnu svežinu u franšizu zahvaljujući karakterističnom humoru koji je proslavio Taiku Vaititija i oživeo novozelandsku kinematografiju.



Taika Vaititi (1975), poznat i kao Taika Koen, novozelandski je filmski stvaralac, glumac i komičar. Nominovan je za Oskara za kratki film Two Cars, One Night iz 2004. Njegovi igrani filmovi Dečak (2010) i Hunt for the Wilderpeople (2016) ostavarili su najveću zaradu na Novom Zelandu. Među Vaititinim nedavnim filmovima su: Tor: Ragnarok (2017), o superheroju, i satirična crna komedija Jojo Rabbit (2019), za koju je napisao i scenario.

Država:     Češka, Novi Zeland, SAD / Czech Republic, New Zealand, USA, 2019
Žanr:     Crna komedija / War Comedy
Program:     Gala by Knjaz Miloš
Trajanje:     108’
Režija:     Taika Waititi
Scenario :     Taika Waititi
Uloge:     Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi, Rebel Wilson, Stephen Merchant, Alfie Allen, Sam Rockwell
Festivali:     2019 Toronto, London, Kork, Montreal, Fantastik Fest / Toronto International Film Festival, London Film Festival, Cork International Film Festival, Montréal Festival of New Cinema, Fantastic Fest
Fotografija:     Mihai Malaimare Jr.
Montaža:     Tom Eagles
Muzika:     Michael Giacchino
Producentis:     Carthew Neal, Taika Waititi, Chelsea Winstanley
Produkcija:     TSG Entertainment, Piki Films, Defender Films
Distributer:     MCF MegaCom Film

Filmografija / Folmography:

    2019 Jojo Rabbit
    2017 Thor:
    2016 Hunt for the Wilderpeople
    2014 What We Do in the Shadows / Šta radimo sakriveni
    2010 Boy / Dečak
    2007 Eagle vs Shark / Orao protiv Ajkule

Nagrade:
   
2019 Toronto - nagrada publike (Taika Vaititi) / Toronto International Film Festival - Grolsch People's Choice Award (Taika Waititi)

Нема коментара:

Постави коментар