петак, 6. март 2020.

Отварање изложбе ИНСПИРИСАНИ ИТАЛИЈОМ





Галерија Матице српске, Трг галерија 1, Нови Сад
6. март 2020. године, 20.00 сати

Изложба Галерије Матице српске Инспирисани Италијом премијерно је представљена 2019. године у Италијанском институту за културу у Београду у поводу обележавања 140 година од успостављања дипломатских односа између Италије и Србије и 10 година од потписивања стратешког партнерства између две земље.  С идејом да се и новосадска публика упозна са делима која сведоче о везама српске и италијанске уметности, у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду и под покровитељством ДДОР осигурања, изложба Инспирисани Италијом биће свечано отворена у петак, 6. марта 2020. године у 20:00 сати у Галерији Матице српске. На отварању ће говорити: др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Њ. Е. Карло Ло Кашо, амбасадор Републике Италије у Србији и др Ђорђо Маркеђани, председник Извршног одбора ДДОР осигурања.


Изложба Инспирисани Италијом посвећена је српско-италијанским културним и уметничким везама, односно српским уметницима који су узоре и подстицаје за своје стваралаштво проналазили у уметничкој традицији Италије. Одабиром уметничких дела из колекције Галерије Матице српске биће визуелно репрезентована италијанска „искуства” српских уметника: Аксентија Мародића, Јефтимија Поповића, Јована Поповића, Новака Радонића и Павла Симића. Уз копије дела према италијанским мајсторима Пармиђанину, Гвиду Ренију и Помпеу Батонију које су настале током боравака српских уметника у европским уметничким центрима или у Италији, на изложби ће бити представљени цртежи италијанских градова и предела, као и графички листови страних уметника насталих према Рафаелу, Тицијану и Анибале Карачију.    


Захваљујући уметничким делима приказаним на изложби, у могућности смо да се на посредан начин упознамо с италијанском уметношћу, али и да спознамо на који начин је она утицала и инспирисала образовање српских уметника, без обзира да ли су се школовали, студијски боравили у Италији или су учили пред уметничким делима која су били у прилици да виде у градовима Европе. Италија и италијанска уметност, омогућили су српским уметницима да, усавршавајући се и богатећи сопствено сликарство, у српску уметност унесу нове идеје и мотиве. Подстакнути новим визуелним искуствима и идејама градили су везу између свог националног културног наслеђа и наслеђа Европе, уводећи тако српску уметност у нове токове.
Изложбу прати каталог са расправним текстом на српском и италијанском језику, као и репродукцијама изложених уметничких дела из колекције Галерије Матице српске. Аутор и кустос изложбе је Станислава Јовановић Миндић, кустос Галерије Матице српске.

У оквиру изложбе биће реализован разноврстан пратећи програм: стручна тумачења и предавања, едукативни програми и креативне радионице за децу и младе.
Суботом и недељом у 13.00 и 17.00 сати ‒ стручна тумачења изложбе.

Реализацију изложбе и каталога омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, уз велику подршку Италијанског института за културу у Београду и ДДОР осигурања.

Изложба је отворена до 3. маја 2020. године.


Нема коментара:

Постави коментар