петак, 6. март 2020.

Koncert dua Đulija Loperfido i Ivos Margoni




Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja koncert dua u sastavu Đulija Loperfido (klavir) i Ivos Margoni (violina), pobednika projekta Campus delle Arti 2019, na programu u ponedeljak 9. marta u 19:00 u Italijanskom institutu za kulturu. Duo će izvesti kompozicije Betovena, Martučija i Franka.

Campus delle arti iz Basano del Grape posvećen je promociji mladih muzičkih talenata i nudi časove instrumenata, hora, probe orkestra, radionice improvizacije, časove recitacije, slikarstva itd. Program je ambiciozan ali ne zanemaruje faktor zabave i zajedničkih aktivnosti tokom slobodnog vremena. Svaki mladi učesnik pronađe mesto koje odgovara njegovom talentu. Campus delle Arti promoviše talente i putem takmičenja koje najboljima nudi mogućnost da održe koncerte u Italiji i inostranstvu. Pobednici takmičenja koji će nastupiti u Beogradu su Đulija Loperfido, klavir i Ivos Margoni, violina.

Đulija Loperfido je rođena u Rimu 2000. Počinje da svira klavir u sedmoj godini sa maestrom A. Manarinijem a već 2010, kada je imala devet godina, primljena je na treću godinu Konzervatorijuma Santa Čečilija u Rimu u klasu maestra Rikarda Marinija. Diplomirala je u februara 2017. sa najvišim ocenama a iste godine dobija i treću nagradu na XXXIV izdanju takmičenja Premio Venezia, koje je rezervisano za najbolje diplomirane, i tako imala priliku da nastupi u Teatru La Feniče. Od 2014. usavršava se kod maestra Konstantina Bogina i Laure Pjetročini na Međunarodnoj muzičkoj akademiji u Rimu a od 2018. kod maestra A. Lukezinija u muzičkoj školi u Fjezoleu. Godine 2019. počinje i njeno usavršavanje u kamernoj muzici sa Triom iz Parme na Akademiji Perozi u Bjeli. Osvojila je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nastupala je na koncertima kao solista i u kamernim sastavima u okviru velikog broja festivala u Italiji i inostranstvu. U aprilu 2019. nastupila je u Auditorijumu Gaber u Milanu na koncertu za Udruženje koncerata.

Ivos Margoni, rođen u Rimu 1999, diplomirao je na Konzervatorijumu "San Pietro a Majella" sa najvišom ocenom i pohvalom. Trenutno studira sa profesorima Markom Fjorentinijem i Salvatoreom Akardom na Akademiji "Walter Stauffer" u Kremoni. Od 2019. počinje da se usavršava na Nacionalnoj akademiji Santa Čečilija kod profesorke Sonig Čakerijan. Pobeđivao je na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima. Nastupio je 2016. kao solista na Festivalu Pontino svirajući Bruhov koncert sa Latinskim orkestrom u Modernom teatru u Latini, dok je 2017. i 2019. svirao kao solista sa rimskim orkestrom Roma Tre Orchestra. Od 2017. sarađuje sa pijanistkinjom Đulijom Loperfido. Postao je deo Accademia dei Cameristi u Bariju za sezonu 2019/2020. Snimio je CD kao deo dua violina – klavir za rimsku izdavačku kuću "Musikstrasse". Svira na violini koju je 2016. izradio majstor Đenaro De Frančesko po uzoru na violinu Đenara Galjana.



Program koncerta:



L. van Beethoven Sonata za klavir i violinu op. 12 n° 2

I Allegro Vivace

II Andante più tosto Allegretto

III Allegro piacevole

G. Martucci Sonata za violinu i klavir op. 20

I Allegro passionato

II Andante con moto

III Allegro molto

C. Franck Sonata u A duru za violinu i klavir

I Allegretto ben moderato

II Allegro

III Recitativo-Fantasia: Ben moderato

IV Allegretto poco mosso

Нема коментара:

Постави коментар