недеља, 1. март 2020.

48. FEST - TELO HRISTOVO




Problem s filmom Hristovo telo Poljaka Jana Komasa je što je vaš izveštač pre filma konzumirao Hristovu krv na jednom vinskom salonu. Pa je telo došlo nekako s prevelikim osećajem krivice kako samo to Poljaci mogu da dočaraju. Kao iliustracija neka vam posluže i ove fotografije svedenog, prigušenog kolorita.



Doduše, festivalom dominiraju filmovi koji obrađuju teške i turobne teme, ali valjda je to slika i preilika sveta u kojem živimo. Nekat ste manje, a nekad više otvoreni za tu vrstu emocija.



Film prati dvadesetogodišnjeg Danijel koji doživljava duhovnu transformaciju u pritvoru za mlade. Iako ga zločin koji je počinio sprečava da pristupi formalnom izučavanju hrišćanstva, on ne odustaje od svog sna i odlazi u mali grad da oproba sreću u onome što zaista voli.



Poljski reditelj Jan Komasa studirao je režiju na Visokoj državnoj školi za film u Lođu. Njegov kratki film “Drago mi je što te vidim” svetsku premijeru imao je u programu Cinefondation festivala u Kanu gde je osvojio treću nagradu. Igrani debi, Suicide Room, premijerno je prikazan u selekciji Panorama festivala u Berlinu i imao je više od 800.000 gledalaca u poljskim bioskopima. Za njegov drugi film, ratni blokbaster Varšave ‘44, prodato je više od 1,8 miliona karata. Treći igrani film, “Telo Hristovo” osvojio je više od 30 nagrada na festivalima širom sveta, nakon čega ga je samo u Poljskoj videlo više od 1,4 miliona gledalaca.




Država:     Poljska, Francuska / Poland, France, 2019
Žanr:     Drama
Program:     FEST Fokus
Trajanje:     115’
Režija:     Jan Komasa
Scenario:     Mateusz Pacewicz

Uloge:

    Bartosz Bielenia, Eliza Rycembel, Aleksandra Konieczna, Tomasz Ziętek, Leszek Lichota, Łukasz Simlat
Festivali:

    2019 – Venecija, Toronto, Čikago, Poljski filmski festival / Venice Film Festival - Giornate degli Autori, Toronto International

Fotografija:    Piotr Sobociński Jr
Montaža:     Przemysław Chruścielewski
Muzika:     Galperin Brothers
Producentis:     Aneta Hickinbotham, Leszek Bodzak
Produkcija:     Aurum Film
Distributer:     Five Stars

Filmografija:
   
 2014 Miasto 44 / Warsaw ’44 / Varšava 1944.
    2011 Sala samobójców / Suicide Room / Soba samoubica

Nagrade:

    2019 - Venice Film Festival - Edipo Re Award, Chicago International Film Festival - Silver Hugo for Best Actor Best Actor (Bartosz Bielenia), Polish Film Festival - Audience Award fot Best Film, Best Director, Best Screenplay, Best Supporting Actress (Eliya Rycembel), Stockholm Film Festival - Best Actor (Bartosz Bielenia)



Нема коментара:

Постави коментар