среда, 4. март 2020.

Позоришно пролеће у Шапцу




Програм фестивала „Позоришно пролеће“ који ће се одржати од 6. до 13. априла у Шабачком позоришту, представљен је данас у Звездара театру. „Позоришно пролеће“ се одржава од 2016. године, као фестивал најрепрезентативнијих продукција институционалних позоришта Србије. 

На фестивалу ће учествовати представе „Сумрак богова“ Београдско драмско позориште,  „Коса“ Позориште младих Нови Сад и Новосадско позориште, „Semper idem“ Народно позориште Сомбор, „Травничка хроника“ Српско народно позориште Нови Сад и Народно позориште Сомбор, „Употреба човека“ Нови тврђава театар, Будва град Театар, Eastwest центар из Сарајева, Новосадско позориште, „Lepa Brena project“ Битеф театар, „Tre sorelle“ Звездара театар. У част награђених биће одиграна представа „Нечиста крв“ Позоришта „Бора Станковић“ из Врања. 



Конференцију је отворио Душан Ковачевић, председник уметничког савета фестивала, који је рекао да шабачка публика са нестрпљењем очекује овај веома значајан фестивал. 

Селектор  и оснивач фестивала Зоран Карајић је од око 45 представа које је током године погледао, изабрао најбоље. 

„Свака селекција је лични став. Мој задатак је био да пронађем тему која може да се провуче кроз све представе, а та тема ове године гласи „ВРЕМЕ, ОТИСАК, СЕЋАЊЕ“. Занимало ме је какав је човеков отисак у времену, да ли можемо ишта да протумачимо из њега? Такође, хтео сам да направим најбољу могућу лепезу представа за шабачку публику“, каже Зоран Карајић.

Глумица Мира Бањац, која је члан уметничког савета фестивала, говорила је о суштини организовања позоришних фестивала, који су за њу заправо веома значајни позоришни сусрети:

„Фестивали нису само спектакл великих представа, већ и сусрети. Мене занима и позориште из Прилепа, из Крушевца, из Степојевца, да чујемо које су и њихове муке. Окупити људе у једну представу то је веома тешко и свака нова представа је велики успех. Постоји један невероватан ентузијазам код глумаца, енергија и љубав од почетка каријере па до краја. Позориште је за мене апсолутно број један. То је сусрет са живом публиком. Ми тачно знамо колико смо публици дали током вечери.
Најважније је које утиске и осећања публика носи са собом након представе. Док сам жива ја ћу увек бити око фестивала и око позоришта, јер то је мој живот.“

Глумац Војислав Брајовић је такође члан уметничког савета фестивала:

„Позоришта су била пуна и током деведесетих година јер људи знају да их у позоришту нико неће лагати. Људима је доста примитивизма. Човек као социјално биће хоће да буде уз некога, зато су позоришта пуна и данас. Важно је да не изневеримо нашу публику, због које заправо и постојимо.“



Драгана Бошковић је изразила посебно задовољство што ће у шабачкој библиотеци бити одвојена полица за преводе Драгице Росић, која је преводила са грчког језика и на грчки најлепше странице литературе:


„Надам се да ће у оквиру фестивала „Позоришно пролеће“ бити установљена награда за добар превод која би носила име Драгице Росић, која нас је прерано напустила.“

Милена Миња Богавац, директорка Шабачког позоришта, представила је пратећи програм фестивала, који чине округли столови након одиграних представа, јавна читања одабраних текстова са конкурса Стеријиног позорја, трибина коју модерира Светислав Јованов, причаонице, програм посвећен деци и младима на сцени „Ласта“, и бројни други садржаји, који имају циљ да фестивалску атмосферу изместе и изван самог позоришта у град. 

О представама ће одлучити жири који чине Дино Мустафић, Габриела Абрашович и Гордана Гаџић. У саставу новинарског жирија ће бити Оливера Милошевић, Милан Влајчић и Драган Јовићевић.

Нема коментара:

Постави коментар