недеља, 1. март 2020.

Promocija knjige “Pisma ljeta 1980.” Jelena Trpković

Predstavljanje knjige Pisma ljeta 1980. Sisak-Dubrovnik (Udruga, kultura vrijednosti, Sisak, 2019) Jelene Trpković, slikarke iz Beograda i Milana Milišića, dubrovačkog pesnika, koji je 1991. nastradao kao civilna žrtva pri napadu na Dubrovnik, održaće se u utorak, 3. marta 2020. od 19 časova u UK Stari grad. 

O ovoj prepisci osim autorke, govoriće: Đuro Tadić u ime izdavača iz Siska, Mile Stojić, pesnik, kritičar i prevodilac iz Sarajeva, Predrag Čudić, pesnik i prevodilac iz Beograda, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice  književnog programa UK Stari grad. Odlomak čita glumica Nada Blam.

Željezara Sisak, veliki metalurški kombinat nekadašnje države, pored likovne kolonije, osnivač je književne nagrade, čiji su dobitnici najzačajniji pisci ovih prostora : Krleža, Kaštelan, Davičo, Tadijanović, Konstantinović, Kiš, Kovač… Svetislav Basara, poslednji je dobitnik književne nagrade Željezare Sisak.

Jelena Trpković, slikarka u klasi prof. Stojana Ćelića iz Beograda. Živela  i radila u Dubrovniku       (1980-1999) Predavala na Katedri za crtanje Akademije umetnosti u Novom Sadu (1999-2018) Učesnica mnogobrojnih samostalnih i preko sto kolektivnih izložbi. Dobitnica mnogih likovnih nagrada. Bavi se zaostavštinom Milana Milišića.

Milan Milišić, pesnik, novinar, prevodilac i dramaturg iz Dubrovnika. Svetsku književnost sa teorijom književnosti završio u Beogradu. Živeo u mnogim gradovima SAD i Dubrovniku, u kome je do 1987.radio u Kazalištu Marin Držić. Autor  mnogobrojnih prevoda, poetskih knjiga, jednog komada ’’Lov na blijedolikog’’ (1975)
Milišićev posthumno objavljen  roman ’’Oficirova kći’’( 2011) i prvi tom Sabrane poezije, Novi Sad (2016) predstavljeni su proteklih  godina u UK Stari grad.

Нема коментара:

Постави коментар