среда, 25. март 2020.

MUO - Muzej za umjetnost i obrt u svetlu zemljotresa





Poput zagrebačkog Arheološkog muzeja i MUO - Muzej za umjetnost i obrt je u razornom potresu koji je pogodio Zagreb i okolinu, doživeo teška oštećenja. Počev od same građevine muzeja, ali i na građi koja se čuva u ovom najvećem i najstarijem muzeju lepih i primenjenih umetnosti u Hrvatskoj. Posebno su stradali  drugi i treći sprat muzeja, restauratorske radionice specijalizirane za metal, keramiku i staklo, tekstil, slikarstvo i polikromnu skulpturu. Takođe urušen je dio krova. Oštećeni su eksponati  u delu stalne postavkena drugom i trećem spratu.





Muzej za umjetnost i obrt osnovan je 1880. godine na inicijativu Umetničkog društva i njegovog tadašnjeg predsednika Izidora Kršnjavija. S osloncem na teoretske postavke pokreta Arts & Crafts u Engleskoj, te idejne postulate Gottfrieda Sempera, Muzej je zamišljen s namerom da se stvori “zbirka uzoraka za majstore zanatlije i umetnike koji treba da ponovo unaprijede proizvodnju predmeta svakodnevne upotrebe”.




Cilj Muzeja bio je, prevashodno, očuvanje tradicionalnih vrednosti narodnog zanatstva, ali i stvaranju nove estetičke kulture građanskog sloja, te je 1882. godine uz Muzej osnovana i Zanatska škola, današnja Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn.





Projekt zgrade, namenski građene za muzej prvi put u Hrvatskoj, izradio je arhitekt Herman Bollé: reprezentativna istorijska palata sagrađena je 1888. godine, a svojim pročeljem u duhu nemačke renesanse upotpunjuje scenografiju jednog od najepših zagrebačkih trgova.



Нема коментара:

Постави коментар