недеља, 8. март 2020.

48. FEST : GLAS




Kako se izboriti sa sredinom koja ne prihvata različitosti, koja insistira da se slepo pokoriš njenim kanonima, i koja ne bira sredstva da taj cilj postigne. Sredinu koju zanima sama forma, a nipošto ni suština, ma ni onog što načelno zagovaraju.  


No, pređimo na radnju. Po dolasku u katolički internat Goran se nađe pod pritiskom da se prikloni instant-religiji koja se tamo nameće. Čvrstog stava da vera ne sme biti prisilna, on pruža otpor svojoj okolini, čak i kad se svi okrenu protiv njega.


Ognjen Sviličić je rođen 1971. u Splitu, u Hrvatskoj. Režirao je šest dugometražnih igranih filmova. Njegov film “Oprosti za kung-fu” osvojio je više od 20 nagrada uključujući i nagradu u programu “Istok zapada” na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima i nagradu FIPRESCI kritike za najbolji strani film na festivalu u Palm Springsu. Ognjen Sviličić je radio i kao scenarista na nekoliko priznatih filmova. Profesor je na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu gde predaje scenario.





Država:     Hrvatska, Severna Makedonija, Srbija / Croatia, North Macedonia, Serbia, 2019
Žanr:    Drama
Program:     Glavni takmičarski program, Mozzart FEST
Trajanje:     80’
Režija:     Ognjen Sviličić
Scenario:     Ognjen Sviličić, Marijana Verhoef
Uloge:     Franko Jakovčević, Belma Salkunić, Karla Brbić, Barbara Vicković, Igor Kovač, Goran Bogdan, Stipe Radoja, Josip Lukić, Karla Mucci, Mia Petričević

Festivali:    2019 Pusan, Varšava, Kotbus / Busan International Film Festival, Warsaw International Film Festival, Film Festival Cottbus
Fotografija:     Marinko Marinkić
 Montaža:     Nataša Pantić
 Muzika:     Tomislav Mihaljević, Marko Vojvodić
Producent:     Damir Terešak, Tomi Salkovski, Nikolina Vučetić Zečević
Produkcija:     Maxima film, Skopje Film Studio, Biberche s

Filmografija:
   
2014 Takva su pravila / These are the Rules
    2010 Dva sunčana dana / Two Sunny Days
    2007 Armin
    2004 Oprosti za kung-fu / Sorry for Kung Fu
    1999 Da mi je biti morski pas
    

Нема коментара:

Постави коментар