среда, 25. март 2020.

KULTURA U VREME ZEMLJOTRESA




Piše: Gordan Gorunović





Prošle godine sam posetio divni Arheološki muzej u Zagrebu. Pisao sam o tome i uživao u postavci i divnom prijemu koji sam imao. 

U doba korona virusa Zagreb je ovih dana "napao" i zemljotres. Kao sve prijatelje koje znam lično ili virtuelno raspitao sam se kod divne PR AMZ Davorke Maračić za zdravlje muzeja. 




Evo u nastavku zvanične objave i fotografija. Verujem da će sve biti kako treba ma koliko to sada zvučalo kao motivacioni govor. 



Dobri ljudi i civilizacijske tekovine će biti tu svakako za mnoge generacije u narednim vekovima:




Arheološki muzej u Zagrebu pretrpeo je oštećenja zgrade i teža oštećenja stalnog postavke i eksponata u njemu u nizu potresa 22. marta 2020. godine
Arheološki muzej u Zagrebu
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19




U palati Vranyczany-Dobrinović na Zrinjevcu, radu bečkog arhitekta Otta von Hofera za porodice Vranyczany-Dobrinović, izgrađenoj 1879. godine, a u kojoj se nalazi Arheološki muzej u Zagrebu, pojavile su se pukotine na spoljne strane zgrade i ustanovljena je pojava brojnih napuklina u unutrašnjosti zgrade.



U toku je pregled zgrade, pregled i osiguravanje predmeta i konstatovanje načinjene štete koje obavlja minimalan, nužan broj zaposlenih Muzeja u skladu s Odlukama Štaba civilne zaštite Republike Hrvatske, a s ciljem sprečavanja širenja korona virusa COVID-19. 




U ponedjeljak i utorak, 23 i 24. marta 2020. godine izvršeno je delimično osiguranje predmeta na trećem spratu Arheološkog muzeja u Zagrebu gde su smeštena praistorijska i egipatska zbirka, koje su stradale u nizu potresa u nedjelju 22. marta 2020. godine. 

Arheološki muzej u Zagrebu čeka pregled statičara kako bi se utvrdila bezbednost zgrade. Na zgradi su primećene dve rupe na ivici krova na obe bočne strane zgrade i upitna je stabilnost dimnjaka. Oštećen je malter na spoljnim delovima fasade a unutrašnjost zgrade krije brojne napukline.


Нема коментара:

Постави коментар