уторак, 3. март 2020.

Promocija pesničke knjige “Jegermajsterov san” Renata Karamehića


Prva pesnička knjiga ‘’Jegermajsterov san ’’ ( Zenit Books, Novi Sad, 2020) Renata Karamehića, iz Švedske, biće predstavljena  u sredu, 4. marta od 19 časova u UK Stari grad, o kojoj će osim autora, govoriti Željko Grahovac, pesnik, književnik, profesor filozofskih i socioloških disciplina iz Zenice.

Ogoljena misao i gomila kože i kostiju. Veliko nepokolebljivo srce uvijek spremno da se ugrije. Razočaran ratom i očaran ljepotom, Renato je u te ledene sante decenija u izbjeglištvu klesao svoju poeziju. I nikad nije postojala namjera nego nužda. I zato ta vremešnost i ta suštastvenost, ta odbjeglost od stvaralačke udobnosti i nesklonost mitomanijama.

 “Ratovi i romani su kasarne prenapučene nevojaštvom nepesničkim namerama da se bude pošto poto” kliče pjesnik, podsjećajući nas tim stihom na Miljkovića koji proriče da će jednoga dana svi pisati poeziju. Jer za Renata je poezija opasan i kompulsivan čin, mi(o)mikrična pojava, nekontrolisani elokventni treptaj, trans, epileptičko otkrovenje iz rukava noćobdije, slobodni pad.

Renato Karamehić  rođen je 1965.godine u Banjaluci. Studirao  filozofiju u Sarajevu i Univerzitetu u Geteborgu. Od 1995. piše pozorišnu kritiku, poeziju i prozu.  Živi i radi u Švedskoj, od 1999. godine.

Нема коментара:

Постави коментар