петак, 18. октобар 2019.

Формирана Регионална унија театара




У  петак, 18. октобра 2019. године у 18 часова у свечаној сали Скупштине града Београда (Драгослава Срејовића 2), формирана је Регионална унија театара и потписан протокола о пословној сарадњи између шест позоришта из региона, Националне Установе Драмски Театар – Скопље, Камерног театра 55 из Сарајева, Градског позоришта Подгорица, Местног гледалишча Љубљана, Казалишта Ulysses и Београдског драмског позоришта, чији је директор Југ Радивојевић идејни творац Уније. 

Представници страна потписница Софија Куновска (Драмски театар, Скопље), Ведран Фајковић (Камерни театар 55, Сарајево), Душан Ковачевић (Градско позориште, Подгорица), Барбара Хиенг Самобор (Местно гледалишче, Љубљана), Душко Љуштина (Казалиште Ulysses, Загреб/Бриони) и Југ Радивојевић (Београдско драмско позориште, Београд) ће формирањем Уније институционализовати идеју о сарадњи сродних позоришта из региона са циљем да се кроз различите видове умрежавања међусобно  представе достигнућа и прикажу актуелне теме и идеје у области уметности у региону и да се кроз заједнички рад имплементирају различита знања и достигнућа.

Регионална унија театара организоваће позоришне фестивале у главним градовима земаља из региона,  реализовати копродукционе пројекте и гостовања током позоришне сезоне.

Прва копродукција Регионалне уније театара је представа Ко се боји Вирџиније Вулф (Ulysses и Београдско драмско позориште), која је своју премијеру имала и на Брионима и у Београду, а од 1. октобра је на сталном репертоару БДП-а.

Први фестивал Уније, ревијалног карактера, биће одржан од  1. до 6. децембра 2019. године, отвориће га представа Лилиом у режији Ане Томовић. Децембарски фестивал Уније ће сваке године бити организован у Београду, док ће се у сваком граду, седишту чланице Уније, такође одржавати фестивали у оквиру којих ће публика моћи да види различите представе из поменутих позоришта, као и нових копродукционих пројеката.




Нема коментара:

Постави коментар