понедељак, 07. октобар 2019.

Svečano otvoren 51. BEMUS!


Umetnički direktor festivala BOJAN SUĐIĆ je, pozdravljajući publiku, skrenuo pažnju na to da nas je Bemus proteklih godina sve formirao, i kao muzičare i kao publiku, ali ne manje i kao društvo u celini koje je rešeno da pripada kulturnoj Evropi u kojoj klasična muzika zauzima možda i naviše mesto.

 "U novih 50 godina BEMUS stupa kao naš najznačajniji muzički festival, svestan svoje izuzetno bogate istorije fantastičnih umetnika i ansambala koji su nastupali na njemu, ali i novog vremena koje donodi velike izazove i potrebu da se umetnost dodatno približi čoveku, u svetu gde materijalno predstavlja dominanatan, često i jedini sadržaj ", poručio je sinoć povodom otvaranja BEMUS-a Suđić.

Za ovogodišnji program, on je rekao da je njegov lični moto glasio -superioran kvalitet pre svega.


Izrazio je je nadu da će umetnici na sceni ispuniti i prevazići očekivanje publike koje je tradicionalno i sa razlogom visoko.

Suđić je potom najavio našeg uvaženog i čuvenog violinistu Jovana Kolundžiju, člana Odbora Bemusa, kome je pripala prilika da oficijelno otvori festival, što je on izveo na autentičan način - svirajući kompoziciju Introdukcija  Kamija Sen-Sansa.
Prvi koncert BEMUS-a doveo je u Beograd jednu od najvećih operskih zvezda današnjice, soprana Anđelu Georgiju i Čarlsa Kastronova, jednog od naprestižnijih svetskih tenora mlađe generacije Čarlsa Kastronova, čije je nastupe u produžetku večeri publika pratila bez daha.

Danas, 7. oktobra  od 20 časova u Kombank dvorani, na 51. BEMUS-u nastupaju čuveni majstori džez trube Duško Gojković i Stjepko Gut uz Big Band RTS.Foto: Dušan Milenković

Нема коментара:

Постави коментар