понедељак, 21. октобар 2019.

ORIJENTALNA NOĆ U BEOGRAD




piše: Gordan Gorunović, Belgrade Online

Dešava se da nekad krenem na koncert sa realnim očekivanjem muziciranja i emocija a vrlo retko sam dobio vatromet svega pomenutog. Ne mogu da kažem da sam veliki poznavalac opusa multiinstumetaliste i vokalnog soliste, Omera Faruka Tekbileka, ali ove noći je dobio još jednog vernog poštovaoca. 



Sva moja znanja su bila koncipirana na muzici koju sam čuo na kultnim kompilacijama koje su se slušale dosta pod nazivom "Buda bar". Publika koja je ispunila vrlo udobnu salu je svedok da je posle svake pesme delovalo kao da se očekuje bis. Aplauzi nisu bili oficijelni već frenetični. Vrlo teško je preneti celu atmosferu čak i snimcima jer ona prava vibracija je bila tu kao magija. 

U uvodnom delu pozdravili su nas predstavnici Instituta Yunus Emre i njegova ekselencija ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič (Tanju Bilgic), srdačnim obraćanjem i zahvalnošću. Sve posle što je sledilo bio je veliki muzički i kulturni događaj.



Institut Yunus Emre je proslavio 10. godišnjicu osnivanja. Institut osnovan 2009. godine, koji sa svojih 58 kulturnih centara u 49 zemalja dela u oblasti podučavanja turskom jeziku i sprovodi kulturno-umetničke aktivnosti 10. godišnjicu postojanja proslavlja koncertom svetski poznatog turskog umetnika Omer Faruk Tekbileka. Četiri godine institut postoji u Beogradu i na divan način je darovao publiku.



Na koncertu u sali Doma omladine Beograda umetniku su se na sceni pridružiti turski umetnici Mehmet Bahadır Şener i Murat Tekbilek (sin Omera Faruka), italijanski umetnik Federico Ferrandina (na gitari) , grčki umetnici Ioannis Dimitriadis i Christos Lampropoulos i bubnjar i perkusionista Shlomo Deshet iz Izraela. Tekbilek, virtuoz na instrumentima baglama, nej, darbuka, zurna, bendir i def, na beogradskom koncertu izveo je svoja poznata dela Hasret, Aşk, I Love You i Last Moments of Love. Turski muzičar i kompozitor svira širok spektar instrumenata, razivo je stil koji se bazira na tradibionalj sufijskoj muzici ali uključuje ambijentalnu elektro muziku  i saradnju sa nekim poznatim muzičarima iz te oblasti kao što je Brajan Kejn. 



Na kraju bih citirao Snežanu Stojković Pavlović i njenu objavu posle koncerta: 

"Sa Omar Faruk Tek Bilekom u neobično prijatnom razgovoru posle koncerta. O istoku, umetnosti, muzici, dervišima, Beogradu i njegovim impresijama nakon koncerta. Umetnik svetske karijere je potpuno opušteno, kao medju svojima, izašao u hol Doma omladine i pozdravio sve koji su želeli da podele utiske veličanstvenog koncerta. Bio je prijatno iznenadjen kada sam mu rekla da njegovu muziku slušam punih 20 godina, još od studentskih dana i da album Mistical garden znam čitav napamet."

 


Divno subotnje veče u Domu omladine Beograd u organizaciji Institua Yunus Emre a sledeći put možda i u nekom većem prostoru jer ovakav dožiljav vredi podeliti sa što više ljudi koji će se prepoznati u notama i svakom zvuku koji dopire do ćelija. Srećnici koji su prepoznali da će biti tako bili su sinoć i povlašćeni su u doživljaju. Hvala oranizatorima i sjajnim muzičarima pod vođstvom Omera Faruka Tekbileka.

Нема коментара:

Постави коментар