четвртак, 17. октобар 2019.

Laguna na 64. Međunarodnom sajmu knjiga



Izdavačka kuća Laguna, kao lider u regionu, i na predstojećem Sajmu knjiga predstaviće najbolje i najvažnije naslove domaće i strane književnosti. Više od 4 000 knjiga biće ponuđeno čitaocima na štandovima u Hali 1 i Hali 4. Više od 60 pisaca tokom 8 sajamskih dana potpisivaće svoje knjige, a na Sajmu biće prisutno i više od 150 knjižara, urednika i svih nas koji radimo u Laguni i Delfi knjižarama.


Godinama Laguna održava visok nivo izdavaštva i knjižarstva. Više od 300 domaćih pisaca i preko 1500 stranih poklonilo je Laguni svoje poverenje. Onda i ne čudi činjenica da su najvažnije književne nagrade otišle u ruke Laguninih pisaca. Za 2018. i tokom 2019. pristiglo je više od 40 književnih nagrada, nagrada za ilustraciju ili životno delo pisaca koji objavljuju u Laguni. Ninova nagrada za roman godine pripala je Vladimiru Tabaševiću za roman „Zabluda svetog Sebastijana“, Vitalovu nagradu dobio je Vule Žurić za „Pomor i strah“, Nagradu Politikinog Zabavnika Stefan Tićmi za „Ja sam Akiko“ i mnoge druge nagrade za knjige za decu, ilustratore i ostale pisce. Posebno nas je obradovala vest da je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. godinu dobio Peter Handke, čiju je knjigu „Veliki pad“ Laguna objavila pre nekoliko meseci.

Pripremajući se za predstojeći Sajam knjiga, Laguna samo na Sajmu predstavlja čak 80 novih naslova. Budući da se kalendar izdavača računa od Sajma do Sajma, u prethodnih 12 meseci objavili smo čak 372 nove knjige, a ako računamo i ponovljena izdanja, ukupno 540 naslova.


Godinu za nama obeležilo je mnogo važnih događaja i novih knjiga. Svoje poverenje Laguni ukazao je još jedan veliki pisac savremene srpske književnosti, Srđan Valjarević, a završen je projekat objavljivanja najvažnijih knjiga Duška Radovića u Laguni. Organizovali smo preko 100 promocija, naši pisci svakog dana u godini posete bar jednu biblioteku ili kulturni centar, školu, a opremili smo biblioteke ustanova koje se brinu o deci, SOS Dečja sela Srbije, Zvečansku, Svratište za decu. Lagunin književni klub premašio je 50. tribinu i postao je mesto koje posećuju istinski ljubitelji književnosti ne bi li čitalačkom užitku pridodali još jednu dimenziju, razgovor o pročitanom. U Laguni se bavimo knjigama svaki dan u godini, pa tako pored Sajam organizujemo i dve Noći knjige, Dečje dane kulture i još mnogo toga. Ponosni smo što su knjige u izdanju Lagune najčitanije u mreži Narodne biblioteke Srbije i Biblioteke grada Beograda.

Ekskluzivni gosti Sajma knjiga i Lagune

Laguna je pozvala veliki broj svojih pisaca sa kojima će čitaoci moći da se sretnu pod kupolama Beogradskog sajma.


Pored brojnih domaćih autora, Beogradski sajam knjiga posetiće i gosti iz inostranstva.

Američki pisac Dejvid Van jedan je od najboljih predstavnika savremene američke proze. Rođen je na Aleutskim ostrvima, a detinjstvo je proveo u Kečikanu, na Aljasci. Dvanaest godina nijedan agent nije želeo da ponudi izdavačima njegovu prvu knjigu „Legendu o samoubistvu“, zato je odlučio da se otisne na more. Postao je kapetan i brodograditelj. Kada je objavljena, „Legenda o samoubistvu“ osvojila je jedanaest nagrada, prevedena je na više od dvadeset jezika, postala je međunarodni bestseler i u jedanaest zemalja nalazila se na listi najprodavanijih naslova.
Dejvid Van biće ekskluzivni gost Sajma knjiga i Lagune, a sa čitaocima će se družiti u subotu 26. oktobra od 15 sati na štandu Lagune u Hali 1, dok će se narednog dana, u nedelju 27. oktobra, susreti sa čitaocima od 17 sati u knjižari Delfi SKC.

Sofija Lundberj je autorka svetskog bestselera „Crveni adresar“, a na Sajmu predstavlja svoju novu knjigu „Upitnik je pola srca“, priču o prevazilaženju stida i krivice, o istini i prihvatanju svoje prirode, ali pre svega o tome kako da volimo. Sofija Lundberj će se sa svojim čitaocima družiti na Sajmu knjiga u Beogradu u petak 25. oktobra od 16 sati u Hali 1 na štandu Lagune. Narednog dana, 26. oktobra, posetiće Delfi knjižaru „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, kada će od 12 sati potpisivati knjige Novosađanima, a sa čitaocima u Beogradu će se družiti istog dana od 18 sati.

Najčitanija autorka u regionu Vedrana Rudan u novoj knjizi „Ples oko sunca“ iskreno i bez ulepšavanja govori o svom intrigantnom životu. Vedrana Rudan piše: o svom nimalo bezbrižnom detinjstvu, o deci i unucima, o putu koji je prešla od prodavačice sladoleda na rivi do najčitanije spisateljice u regionu. O tome zašto je u socijalizmu bilo nemoguće dobiti otkaz i kako je ona postala prva novinarka kojoj je to uspelo u novom hrvatskom demokratskom režimu. Konačno, Vedrana Rudan nam pokazuje zašto je u životu najvažnije i najteže bez stida pogledati sebi u oči. Sa čitaocima će se družiti u subotu 26. oktobra od 18 sati u Hali 1 na štandu Lagune.

Goce Smilevski je makedonski pisac svetskog glasa. Laguna na predstojećem Sajmu knjiga predstavlja njegov roman „Sestra Sigmunda Frojda“. Preplićući sudbine glavne junakinje Adolfine i njenog brata Sigmunda, pokazujući njihovu bliskost u detinjstvu, njeno druženje sa sestrom Gustava Klimta u bečkoj psihijatrijskoj bolnici, njene snove i njihova razmišljanja, Smilevski donosi složenu, poetsku fugu o našoj civilizaciji. Roman „Sestra Sigmunda Frojda“ objavljen je u prevodu na tridesetak jezika, a za njega je Smilevski dobio Nagradu Evropske unije za književnost i Nagradu za mediteransku kulturu. Svoju knjigu potpisivaće u Hali 1 na štandu Lagune u petak 25. oktobra od 17 sati.

Kompletan raspored autorskih gostovanja i aktivnosti na štandu Lagune možete pronaći OVDE.

Pogledajte mapu na kojoj su obeležene pozicije štandova Lagune i Delfi knjižara.



Hitovi Sajma knjiga

Pored navedenih naslova, Laguna predstavlja i veliki broj noviteta domaće i strane književnosti.

Domaća književnost

Drugi deo trilogije Dr Neleta Karajlića „Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji“ nastavak je monumentalne sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta. Posvećen je ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na samoj obali Dunava tokom nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu. 

Pripovedajući o svemu onome što je tada snašlo stanare Solunske 28, Dr Karajlić nudi podjednaki čitalački užitak i onima koji su čitali prvi deo trilogije, ali i onima koji se tek sada pridružuju armiji njegovih vernih čitalaca.





„Obećao si mi“ Mirjane Bobić Mojsilović je nesvakidašnja zbirka poezije sa autorkinim ilustracijama. Snažan poetski izraz, pesme o ljubavi, stvaranju, sumnji – sve to ovu zbirku čini posebnom. A crteži koje je pravila specijalno za ovu zbirku daju knjizi jednu sasvim novu dimenziju. „Mislim da crteži na jedan poseban način ilustruju ne samo moju poeziju nego, možda, i malu istinu, zbog koje sam je pisala. Moji crteži, čak i kad su rudimentarni, imaju tu sinkopu, taj mali trzaj, kao i moje pesme, kao i moj život“, otkrila je autorka.


Prateći istoriju dve porodice u bezbrižno vreme raspusta i letovanja, Ljubica Arsić u svom novom romanu „Četiri kiše“ postupkom smenjivanja naratora prati periode formiranja svojih junaka, i istovremeno diskretno evocira jednu proteklu epohu i nestalu zemlju. Melanholično i duhovito, autorka dočarava sva uzbuđenja i radosti, često i nevesele ishode i mladalačke muke koji prate odrastanje Senke, Milice i Paška, u ono doba detinjstva i prvih ljubavi kada se bude nepoznate strasti, zanosi, opažanja sveta oko sebe i sebe u svetu.

„Poslednji put“ Isidore Bjelice je priča o prijateljstvu tri žene koje odlaze na kraj sveta da iznova pronađu sebe i smisao života. To je brutalno iskrena pripovest o danima koje je autorka provela u Peruu i predstavlja krunu svega što je ona napisala za trideset godina karijere. Oni koji tragaju za ezoterijskim znanjem u ovoj knjizi će proniknuti u tajne o kojima niko drugi nije pisao. Oni koji traže beg i avanturu putovaće sa Isidorom na najčudesnije mesto na svetu. Oni koji traže odgovore na pitanja kako izaći iz pakla svojih misli, otarasiti se strahova zauvek i pronaći istinsku ljubav dobiće iznenađujući i neočekivan odgovor.

Knjiga „Priče o rečima“ je još jedna ilustracija usmene narodne baštine koju je prikupio i uobličio Vuk Karadžić. Priređivač Miodrag Maticki sabrao je sve kratke priče, „kaže“ i zapise o pojedinim rečima u srpskom jeziku iz Vukovih rečnika srpskog jezika i njegovih Srpskih narodnih poslovica.

Roman „Bunker patka“ Mirjane Đurđević donosi nam priču nimalo obične emigrantske porodice iz Ulice Bunker u Čikagu, koju čine ženska glava i tri muškarca od kojim se ne dâ skrpiti jedan ceo muž. Vraćaju se u Kraljevinu Jugoslaviju s koferima prepunim dolara, zarađenih u doba prohibicije na ilegalnoj rakiji. Američki san žive u Sremu, gde vino prave legalno. Doduše, uz grožđe gaje i konoplju.

Uz niz bisera kratke forme i osvrta Dušana Radovića na svoj život i stvaralaštvo, zahvaljujući knjizi „Svaštara“ imamo i retku priliku da vidimo tekstove onako kako su izašli iz pisaće mašine, njegove početne ideje, crtežiće, privatne fotografije, nepoznate radove... Pošto prvi put donosi sadržaj razglednica i pisama koje je Dušan slao svom sinu Milošu, zbirka „Svaštara“ prikazuje velikog pisca i u ulozi izvanrednog oca. Ukratko, u ovoj knjizi nalazi se sve ono bez čega bi portret Dušana Radovića bio nepotpun.

Strana književnost

Od autorke svetskog bestselera „Tigrova žena“ i dobitnice nagrade Orindž Tee Obreht stiže nova knjiga „Unutrašnjost“. U bezakonitim, sušom ispijenim krajevima Arizone 1893. naporedo teku dva jedinstvena života. Nora je nepokolebljiva žena koja živi u pustinji i čeka povratak muža, koji je otišao da potraži vodu za svoje ožednelo domaćinstvo, i starijih sinova, koji su iščezli nakon burne svađe. A Luri je bivši odmetnik i čovek kog proganjaju duhovi. Način na koji će se Lurijeva putanja, prkoseći smrti, ukrstiti s putanjom Norinih nedaća najveće je iznenađenje i najnapetiji sloj ovog izvanrednog romana.

Roman „Tetovažer iz Aušvica“ Heder Moris izuzetan je dokument, predstavljen nakon što je proteklo preko sedamdeset godina od događaja koje opisuje, i podseća nas kolike će priče žrtava Holokausta zauvek ostati neispričane. 

Ovo je priča o krajnostima ljudskog ponašanja koje stoje rame uz rame: proračunata brutalnost pored impulsivnih i nesebičnih postupaka iz ljubavi.







Roman „Pertle“ Domenika Starnonea je snažan i višestruko nagrađivan roman o vezama u braku i porodici. To je dirljiva i vrlo snažna priča o bekstvu, povratku i svim promašajima, onima koji nam deluju neprebrodivo i onima koji nas prate celog života.

Premijeru na Sajmu imaće i svetski hit „Problem tri tela“ Liju Cisina. U pitanju je kineski naučnofantastični roman, prvi deo trilogije „Besede o Zemljinoj prošlosti“ koji je sa kineskog jezika preveo Bojan Tarabić, čime smo jedna od retkih izdavačkih kuća u svetu koji prevod donose sa originala, a ne sa engleskog jezika.

Novi roman o Disksvetu obradovaće sve ljubitelje Terija Pračeta. „Sloboda narodu!“ vodi čitaoce na granicu stvarnosti gde preti opasnost iz noćnih mora...

Knjiga „Zašto spavamo“ je zadivljujuće istraživanje svrhe i moći spavanja iz pera direktora Centra za proučavanje spavanja na Univerzitetu Berkli dr Metjua Vokera. Autor razjašnjava zašto je spavanje jedan od najvažnijih vidova našeg života, ujedno i onaj koji najmanje razumemo.

Književnost za decu i mlade

Posle „Kišnog glisca“, koji je oduševio i mališane i roditelje, glumac Andrija Milošević napisao je novu zbirku pesama „Mačak i skakutavo jaje“. Uživaćete u zabavnim pesmicama Andrije Miloševića i u divnim ilustracijama Nemanje Ristića, a kroz smeh ćete shvatiti svu vrednost i lepotu dečje mašte.

„Tom Gejts: Totalno savršen godišnjak“ Liz Pišon je luksuzno izdanje godišnjaka našeg omiljenog junaka. Ova knjiga je stvarno korisna iz mnogo razloga. Krcata je super stvarima za čitanje i igranje – što je dobro ako tražiš nešto što bi te zanimalo dok izbegavaš... da budeš sa gunđavom sestrom, radiš dosadne domaće zadatke, spremaš svoju sobu.

„Dnevnik duhočuvara sa priručnikom“ Džafeta Ašera je uzbudljiva interaktivna avantura u proširenoj stvarnosti i nije nalik nijednoj knjizi. Kad čitalac zađe među ove stranice, doživeće sasvim novo, originalno iskustvo. Dok čita priču, može da skenira svaku stranicu pomoću besplatne aplikacije „Duhomatik“, otkrije tajanstveni svet duhova i prikaza i postane jedan od junaka knjige!

Bestseler autorku Sofi Kinsela upoznajemo i kao pisca za decu. Knjige „Mama Vila i ja“ i „Mama Vila i ja, početnice“ pune su čarolija i avantura.

Popusti


Sve posetioce štandova Lagune u halama 1 i 4 i štandova Delfi u halama 2b i 4 očekuju veliki popusti!

Pored uobičajenih sajamskih popusta od 15% ili članskih popusta koji idu do 20% na štandovima Lagune u halama 1 i 4 na koje ste već navikli, i ove godine smo spremili veće popuste za kupovinu više knjiga, pa tako za kupovinu 3–5 knjiga – važiće i dodatni popust od 10%, 6–8 knjiga – dodatni popust od 15%, i za kupovine preko 9 knjiga – dodatni popust je 20%, a imaćemo i popularne akcije „3 knjige za 299 dinara“, „3 knjige za 499 dinara“ i „3 knjige za 999 dinara“.

Knjižare DELFI


I ove godine na štandu najvećeg lanca knjižara na Balkanu, Delfi, u Hali 4 pronaći ćete sve knjige na jednom mestu, dakle Sajam u malom. Posebnu ekskluzivu doneće najnovija svetska izdanja na engleskom jeziku kao što je novi roman Margeret Atvud „The Testaments“.

Na štandu Delfi knjižara tokom Sajma važiće i popust na sve knjige od 15% prilikom kupovine do 4 knjige, popust od 20% prilikom kupovine 5–8 knjiga i popust od 25% prilikom kupovine 9 i više knjiga. Ukoliko posetite Delfi štand sa flajerom sa Laguninog štanda, na ove popuste imaćete i dodatni popust od 5%. Ovi popusti važiće za sve knjige, osim za one koje su na akcijama i za Lagunine naslove na koje ne ide popust. Poseban popust od 50% važiće za odabrane knjige u izdanju Lagune i odabrane knjige na stranim jezicima. Takođe, sjajne odabrane naslove kao i pojedina Lagunina izdanja moći ćete da kupite na akciji „3 za 999“.


Ako ove godine ne stižete da u svoj raspored obaveza ubacite i odlazak na Sajam knjiga, a pripremili ste spisak naslova koje želite da pročitate i uvrstite u kućnu biblioteku, budite bez brige!

U svakoj Delfi knjižari i Laguninom klubu čitalaca moći ćete da kupite knjige po sajamskim popustima, zahvaljujući našoj novoj akciji „Sajamska groznica“ koja traje od 20. do 27. oktobra 2019, dakle sve vreme trajanja Sajma knjiga, a popusti se kreću od 10% do 20%.

Na Sajmu knjiga važiće popust od 15% na ceo gift asortiman na štandovima Delfi u halama 4 i 2b.




RASPORED PISACA – LAGUNA


Nedelja, 20. okobar

15.00 – Ivana Stanković
17.00 – Maja Lalević Piščević
19.00 – Luka Mičeta

Ponedeljak, 21. oktobar

14.00 – Branko Stevanović, Dragana Petrović Kosanović, Andreja Leskovac
15.00 – Selina Lovren
16.00 – Mirjana Đurđević
17.00 – Vule Žurić
17.30 – Mladen Stevanović
18.00 – Daniela Bakić

Utorak, 22. oktobar

12.00Dragoslav Mihailović
13.00 – Vladeta Janković
16.30 – Živojin Žika Pavlović
17.00 – Goran Marković
18.00 – Ljubica Arsić
18.30 – Vanja Bulić

Sreda, 23. oktobar

12.00 – Andrija Milošević
13.00 – Aleksandra Filipović
14.00 – Snežana Radojičić
15.00 – Čedomir Antić
15.30 – Milisav Savić
16.00 – Marko Vidojković
17.00 – Dr Nele Karajlić
18.00 – 18.30: Ivan Ivačković
18.30 – 19.00: Nenad Racković

Četvrtak, 24. oktobar

11.30 – Aleksandra Mihajlović
12.00 – Andrija Milošević
13.30 – Oto Oltvanji
14.00 – Ljubivoje Ršumović
15.00 – Uroš Petrović i Aleksa Gajić
15.30 – Gradimir Stojković
16.00 – Sonja Ćirić
16.30 – Lara Đorđević
17.00 – Dragan Velikić
18.00 – Vladimir Kecmanović
18.30 – Marko Krstić



Petak, 25. oktobar

11.00 – Dejan Aleksić
12.00 – Gordana Maletić
15.00 – Dejan Stojiljković
15.30 – Branko Rosić
16.00 – Sofija Lundberj
17.00 – Goce Smilevski
17.30 – Marija Jovanović
18.00 – Srđan Valjarević
19.00 – Svetislav Basara

Subota, 26. oktobar

11.00 – Branislav Janković
11.30 – Venko Andonovski
12.00 – Dr Nele Karajlić
13.00 – Isidora Bjelica
14.00 – Jelena Bačić Alimpić
15.00 – Dejvid Van
16.00 – Mirjana Bobić Mojsilović
18.00 – Vedrana Rudan
19.00 – Keri Čin

Nedelja, 27. oktobar

11.00 – Siniša Soćanin
11.30 – Vladislava Vojinović
12.00 – 12.30: Igor Marojević
12.30 – 13.00: Nenad Novak Stefanović
13.00 – Vesna Radusinović
14.00 – Hari Slipičević

Нема коментара:

Постави коментар