уторак, 22. октобар 2019.

Birtija "Kod poslednjeg zalogaja" Vesna Almog i Aleksandar Vasović


Birtija „Kod poslednjeg zalogaja“ literarna je gostionica u kojoj dvoje ješnih novinara Vesna Almog i Aleksandar Vasović pripovedaju jestive priče o tome kako su u davnim i skorašnjim, balkanskim, bliskoistočnim, avganistanskim, mirnodopskim, ratnim, predratnim i poratnim stanjima nabasavali na dobru hranu i još bolje ljude, kako su saznali da ništa ne otvara apetit kao teška artiljerija, a da zvuk krčkanja, cvrčanja i šaputanja hrane na šporetu nadglasava odjeke najžešćih sukoba. Jezike su odgonetali učeći ih iz nenapisanih menija, ručajući na Krimu i užinajući u Jerusalimu…

Vesna Almog, rođena u Bosni 1961. godine, tokom svoje karijere novinara, istraživača, fotoreportera i TV producenta radila je za nekoliko francuskih televizija, japanski Asahi Shimbun, londonski Financial Times, švedsku TV4 i druge, a bavila se i procenama političkih rizika terorizma za američku Eurasia Group. Tokom ratova na Balkanu više vremena je provela po ivicama frontova nego u Beogradu.

Aleksandar Vasović, nagrađivani novinar, radeći za Radio B92, The Associated Press, BIRN i Reuters, bio je svedokom raspada bivše Jugoslavije, ratova u Iraku, Avganistanu i Ukrajini, konflikata i mirovnih procesa na Bliskom istoku i u Severnoj Irskoj, te migrantske krize.

Kroz svoje novinarske karijere upoznali su dugačku listu državnika, komandanata i ratnih gospodara, a najviše naučili od neznanih junaka malih kuhinja, velikih majstora preživljavanja, umetnika istrajavanja, sopstvenih baka, deda, strina i komšija…

Ovo štivo nije za kukavice, cepidlake i početnike. Vesna i Aleksandar sastojke mere šakama, debljinom prsta, dužinom dlana, pregrštima i, uopšte, anatomski, a vreme pripremanja precizno je određeno na „sve dok“ i „dok ne“. Stoga kilograme, grame i decilitre treba uzeti isključivo kao orijentire.

Početnicima su namenjene hiljade drugih kuvara, a jestive priče iz Birtije „Kod poslednjeg zalogaja” samo onima koji su pregrmeli bezbroj neravnopravnih kuhinjskih bitaka.
 

Нема коментара:

Постави коментар