уторак, 22. октобар 2019.

Predstavljanje knjige “Malaparte: Životi i legende” na 64. Sajmu knjiga u Beogradu







Na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu u prisustvu samog autora Mauricija Sere predstavljenja je knjiga “Malaparte: Životi i legende”  . Autor ove biografije je italijanski pisac i diplomata (ambasador Italije pri Unesku) Mauricio Sera, poznat u svetu po svojim istraživanjima evropskih književnika koji su živeli i stvarali u prvoj polovini XX veka.
Malaparteova biografija objavljena je nedavno, u prevodu Olgice Stefanović sa francuskog jezika (inicijalno i jeste napisana na francuskom), i dosad najpotpunije osvetljava život ovog intrigantnog i kontraverznog.

Da li je služio fašističkoj ideologiji, da li je bio zanesen komunizmom-staljinizmom, da li je bio fasciniran njihovom snagom i silom… samo su neka od pitanja koja se vezuju za Malapartea, zasenjujući pritom njegov izvanredni doprinos svetskoj književnosti, i umetnosti uopšte. 



Jer, KurcioMalaparte bio je ne samo salonski prozni pisac već se istovremeno bavio i filmom, a uz sve to još je za različite listove izveštavao iz gradova i zemalja Evrope u osvit, ali i posle II svetskog rata.

Mauricio Sera (1955, London) dugo godina je istraživao sve što je moglo da najbolje i najtačnije osvetli lik i delo Kurcija Malapartea, potrudivši se i da razgovara sa ljudima koji su bili Malaparteovi savremenici ili su se i sami bavili ovom temom.

Нема коментара:

Постави коментар