уторак, 8. октобар 2019.

ПАНЕЛ Скулптура у граду – студије случајева

Галерија Артгет, Трг републике 5/И
Недеља, 13.октобар 2019. u 11:00


Два уметника Ричард Дикон и Мрђан Бајић аутори су концепта и дизајна пешачке пасареле која повезује Калемегдан и савско шеталиште. Прва фаза реализације овог пројекта, заједничка монументална скулптура “Одавде донде”,  је завршена. Радови на уређењу партера се настављају и по њиховом окончању пројекат ће у потпуности бити заокружен.

Завршетак скулптуре, као круне вишегодишње сарадње два уметника, повод је за организацију панела Скулптура у граду – студије случајева.

Јавне скулптуре, обележавање историјских личности, места сећања и конструисање историје су не само београдски већ и шире регионални проблем.

Београд се кроз неколико последњих јавних конкурса за споменичка обележја и комплексе суочио са многим недоумицама: академски, деветнаестовековни, традиционални или савремени  приступ задатој теми. Изабрана решења су у највећем броју случајева примана са неодобравањем јавности, а често и стручњака.

Овај скуп жели да прикупи мишљења стручњака, професора универзитета, уметничких критичара, професионалца и кустоса, из земље и иностранства, како би се кроз приказ студија случајева представио информативни пресек веома различитих искустава, која су нам можда мање позната и изван су поља сагледавања наше средине.

Циљ разговора је да на основу критички сагледаних примера из домаћег и међународног контекста, омогући овдашњој публици и стручњацима да из другог угла и са можда другачије дефинисаним параметрима, још једном валоризују примере конкурсних решења и реализованих скулпура у јавном простору из београдског окружења.

Намера је такође да се са позиције струке, утиче на будуће расписе конкурса за скулпторална обележја, водећи  пре свега рачуна о њиховим културно-историјско-просторним контекстима, али и савременом тренутку у коме дела настају и порукама које треба да пренесу садашњим и генерацијама које тек долазе.

Учесници: 

Ричард Дикон, вајар; Мрђан Бајић, вајар; Симона Чупић, историчар уметности; Ерик Пари, архитекта; Андреа Шликер, кустос, Тејт  Британ;  Џонатан Вуд, кустос, Фондација Хенри Мур; Оливије Каплен, кустос и критичар, уметнички директор, Фондација Магхт; Анри-Франсоа Дебаје,  кустос и критичар; Гијом Пикон, кустос и критичар; Ерик Деримо, галериста и кустос; Феђа Кликовац, уметник и кустос

Модератор: Даница Јововић Продановић, архитекта 




Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом, државним и верским празницима.

Нема коментара:

Постави коментар