четвртак, 3. октобар 2019.

Moć pripovedanja u dirljivom, veličanstvenom romanu Pastorova žena


Početkom sedamnaestog veka pirati su opljačkali obale Islanda i oteli oko četiri stotine ljudi, uključujući i stanovnike malog ostrva. Među zarobljenicima koji su prodati u ropstvo u Alžiru bili su ostrvski pastor, njegova supruga i njihovo troje dece. Iako je racija dokumentovana, nema mnogo informacija o tome šta se zaista dogodilo sa ženama i decom. U veličanstvenom istorijskom romanu Pastorova žena autorka Sali Magnuson u fokus stavlja Austu, pastorovu suprugu. Od nepristupačnih obala Islanda do blistavih palata Alžira, spajajući vekove i prelazeći okeane, ova dirljiva priča otkriva snagu ljudskog duha i u najtežim vremenima.
Rumeno julsko jutro 1627. godine Austa će zauvek pamtiti kao jedno od najlepših. Pred njom se pruža pogled na idiličnu sliku: prelepe obrise ostrva, sveže pokošenu travu, plave talase mora. Kada se na ostrvu pojave pirati i zatoče ostrvljane, ostaće gorak ukus izgubljene slobode, dok brod prkosno plovi morem odvodeći je u ropstvo. Austa pronalazi utehu u nordijskim sagama, mitovima i pričama drugih žena iz svih krajeva sveta. Razdvojena od porodice, počinje da se preispituje. Tuga i bol koji su joj obuzeli misli prepliću se s neočekivanim osećanjima prema njenom vlasniku Silebiju.
Moć pripovedanja pomoći će nam da preživimo, poručuje Sali Magnuson romanom Pastorova žena. Autorka, po struci TV voditeljka i novinarka, napisala je deset knjiga. Islandsko-škotskog porekla, odrastala je uz bogatu pripovedačku tradiciju, o čemu svedoče i njeni romani. Knjiga Pastorova žena obogaćena je pričama o Islandu, drugim kulturama, ropstvu, pričama koje nam pomažu da prebrodimo teške situacije, kao i one koje su nam potrebne da bi nas usrećile. Roman je ušao u uži izbor za veliki broj nagrada, a Zoe Ball Book Club proglasio ga je za knjigu godine.

Нема коментара:

Постави коментар