четвртак, 8. новембар 2018.

Promocija višejezičke zbirke poezije i kratke proze Ivana Sokača “BRODOVI”


Program vodi: Rada Đuričin, glumica. Glumci Milica i Ivan Zarić obogatiće program video zapisom odabranih pesama a publici će se predstaviti i mladi instrumentalisti Iva i Ana Sokač sa gostima.

Govore književnici: Vitomir Teofilović, Ivan Lalović i Čedomir Ljubičić. U ime izdavača prisutnima će se obratiti beogradski nadbiskup msgr. Stanislav Hočevar.



Ivan Sokač (Beograd, 1975.) nominovan je ove godine u Moskvi za prestižnu književnu nagradu Sergej Jesenjin „Moja Rusija“ a dobitnik je i regionalnih priznanja za svoj rad, koji do 2018. godine predstavlja kroz sedam publikacija beletristike. Član je Udruženja književnika Srbije, zastupljen u zbornicima i antologijama. Prevođen na više jezika.
Iz eseja o zbirci „Brodovi“ (Vitomir Teofilović):

I najnovija knjiga Ivana Sokača je u znaku lirske refleksije, osnovne poetičke niti ovog već plodnog mladog pisca. To važi ne samo za prvi deo knjige, koji čini četrdeset jedna pesma, već i za naredni, za priče i prozne impresije, sa dvadeset pet naslova. Pred nama su zapravo dve zbirke, objedinjene lirskom osećajnošću i meditacijama o mnogim temama, od večnih i opšteljudskih do sitnica koje život znače. Povezuje ih i duhovnost, vera u viši smisao ljudskog bitisanja, u istinu, moral i pravdu kao svetlosne putokaze. Nakon ova dva sazvežđa tekstova slede njihovi prevodi na ruski, engleski i nemački jezik (Suda, Ships, Schiffe). Izdanje za čitaoce širom sveta, što ova knjiga i zaslužuje.

Nova Sokačeva knjiga potvrđuje njegovu spisateljsku zrelost, njegovo umeće da na osoben način prožima lirsko i misaono, a to poetičko opredeljenje je vrlo delikatno jer se lako gubi ravnoteža – ako pretegne misaonost, tekst postaje esejističan i gubi na literarnosti. Sokač je sazdao knjigu koja nas animira osećajnošću i u isti mah podstiče na razmišljanje o temama najšireg dijapazona. Knjigu lirike u misaonom kontekstu vremena ili knjigu meditacija u lirskom tonu, zavisno od profila čitalaca.

Нема коментара:

Постави коментар