четвртак, 4. октобар 2018.

Vulkan izdavaštvo na 63. Međunarodnom beogradskom sajamu knjiga




U knjižari Vulkan KCB danas je održana konferencija za medije povodom predstojećeg 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga koji će se održati od 21. do 28. oktobra. Tom prilikom Vulkan izdavaštvo najavilo je preko 70 novih naslova koje će obradovati sve ljubitelje književnosti. U prethodnih godinu dana između dva Sajma knjiga Vulkan izdavaštvo objavilo je preko 500 naslova iz oblasti beletristike, domaće književnosti, enciklopedijskih izdanja i dečje književnosti.

Glavni gost iz inostranstva na štandu Vulkan izdavaštva na predstojećem 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga biće rumunski pisac Igor Bergler. On će tom prilikom predstaviti hit „Bukurešta, intrigantnu knjigu Izgubljena Biblija“. O kakvoj knjizi je reč govori podatak da je u pitanju najprodavaniji roman u Rumuniji u poslednjih 20 godina.

Na Vulkanovom štandu naći će se i nove knjige dobro poznatih pisaca bestselera kao što su: Gijom Muso „Devojka i noć“, Donato Karizi „Čovek iz lavirinta“, Jusi Adler-Olsen „Selfi“, Mateo StrukulDinastija Mediči: Propast jedne porodice“, Džodžo Mojes „Zauvek moj dragi...“

Pored brojnih svetskih bestselera, čitaoce očekuju i klasici, dela iz popularne psihologije kao i istorijske monografije, među kojima posebno mesto zauzima dopunjeno izdanje Ilustrovane istorije Srba, u kojem se po prvi put na vanvremensko delo Vladimira Ćorovića (1885.1941.) nadovezuje tekst Milana St. Protića koji obrađuje burne godine srpske istorije od Prvog svetskog rata do poslednje decenije XX veka.

Naši najmlađi čitaoci pronaći će nove omiljene romane tradicionalno na Vulkančić štandu, a za one nešto starije tu je edicija Vulkan Young Adult, iz koje izdvajamo knjige Rozamund Hodž „Surova lepota“, Šeron Has Roat „Nevidljiva“ i mnoge druge.

I ovogodišnji Sajam obeležiće romani mnogobrojnih domaćih autora. Na Vulkanovoj konferenciji svoje knjige predstavili su Olivera Jovanović, Filip Grbić, Milan St. Protić i Slobodan Stanišić.  Modelator razgovora bila je Lana Radisavljević.
 
Olivera Jovanović autorka romana „Vreme je ljudsko talasu na kamenu“. Nova knjiga Olivere Jovanović predstavlja spoj istorijskih činjenica i umetničke fikcije u postmodernističkom maniru. Kao polazište promišljanja Jovanovića uzima zgradu Druge ženske gimnazije u Beogradu (sada Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“) u ulici kraljice Natalije. Sagrađena je 1933. godine po projektu arhitekte Milice Krstić-Čolak-Antić (1887.-1964.), na mestu Više ženske škole i Državnog saveta. Zadnje je zdanje podignuto u srpsko-vizantijskom stilu, a u sebi je krilo i jedan mali hram (spomen na crkvu Sv. Natalije koja se tu nalazila). Milicaje zaslužna i za izgled zgrade Komande Žandarmerije u ulici Sv. Save 14, iz 1931, u kojoj se danas naslazi Komercijalna banka, kao i za Prvu mušku gimaziju u Dušanovoj ulici.

Filip Grbić, autor romana „Prelest“. Poske velikog uspeha i nagrada koje su ga pratile romana „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“ Grbić je ovu knjigu pisao oko godinu i po s pauzama. I sada se pita šta mu je sve to trebalo. Da se ogoli u formi autofikcije, u formatu ispovesti, da ne može da se sakrije iza jezičkih manipulacija, da sebi odere kožu i izađe u javnost. Kaže ne uživa kaže u postmodernizmu, sebe pre vidi u realizmu. Ne zalazi mnogo ni u istoriju. Svoje delo opisuje kao kada u gluvo doba noći, mamurni, ali ne pi pijani zakucate na vrata prijatelja otvorite mu dušu, grižu savesti, unutrašnje nemire i uz čaj započnete priču, egzemplarnu predstavu, u kojoj ste plen vlastitih iluzija. Grbić u novom romanu posmatra dušu i njene treptaje, unutrašnje bolove, nezalečene rane, traganje za spokojem. Da li je uopšte moguće osetiti radoost postojanja i izobilje lepote bez gorkog ukusa pesimizma i nihilizma na usnama?

Milan St. Protić, autor romana „Zemlja Viljema Tela“. Milan St. Protić vrhunski poznavalac istorije, čiji je roman prvenac „Sinajsko jevanđelj“e publika sa oduševljenjem prihvatila, novu knjigu „Zemlja Viljema Tela“,  piše inspirisan Švajcarskom, zemljom u kojoj je i sam boravio. Krenuvši u nju poneo je samo dva Dučićeva pisma iz „Gradova i Himera“ i iz tog razgovora sa Dučićem izrodio se ovaj putopis. Drugo delo je dopisao. Nadovezao se na Vladimira Ćorovića i njegovu „Istoriju Srba“  dopisavši peroiod od 1940.-1991. Prvo izdanje ove opsežne studije izdao je BIGZ 1989. godine koristeći originalni rukopis pronađen u arhivi SANU. Protić je obradio period do trenutka kada je po njegovim rečima „udaren poslednji ekser u nesrećni kovčeg jugoslovenskog ujedinjenja.“ Koristio je u tu svrhu „moderne istorijske metode.“ Protić je istakao da sadašnje generacije nisu u stanju da stanu na crtu ovim intelektualnim divovima, ali njemu za utehu koristim priliku da ga demantujem i da mu saopštim da Vladimir Ćorović ipak ima ulicu u Beogradu i to na Zvezdari i u Mladenovcu.

Slobodan Stanišić, autor dečije biblioteke „Istorijska potraga“. Kao i uvek, posvećen najmlađim čitaocima u okviru edicije Vulkančić, autor najlepših dečijih priča, Slobodan Stanišić, predstavio je knjige iz biblioteke Istorijska potraga. Osmišljena na vrlo kreativan i zabavan način, ova izdanja ulepšaće mališanima detinjstvo i naučiti ih najbitnije činjenice o velikanima srpske istorije. Po rečima autora to su „daleka svetla iz prošlosti koja osvetljavaju vidike ka budućnosti.“ Tako će najmlađi upoznati likove iz naše prošlosti Stefana Nemanju, Cara Dušana, Simonidu, Jelenu Anžujsku, Miloša Obilića. Do Sajma će se pojaviti i knjiga o Jerina Branković (rođenoj kao Irina Kantakuzin, u narodnoj tradiciji nepravedno prozvana Prokleta Jerina. Knjiga sadrži pitanja i odgovora, te je listate, uživate u bogatim ilustracijama i saznajete važne odgovore, istorijske činjenice.

Ovo su samo neka od istaknutih imena i naslova koji će krasiti Vulkanove štandove od 21. do 28. oktobra na predstojećem Sajmu knjiga. Svaka kupovina na sajmu donosi popuste, a priznaje se i popust članovima Kluba dobre knjige.  Kao što je većini posetilaca poznato uz kupovinu, dobijaju se i simpatični pokloni prijatelja štanda Vulkan izdavaštva (Doncafe, Jaffa, Nivea...). Očekujte i gostovanje pisaca na štandu Vulkan izdavaštva u Hali 1.

Na Sajmu potražite popust-zone u bojama:

roze – jedna kniga 199, tri 499 dinara,
žuta – jedna kniga 299, tri 799 dinara,
zelena jedna kniga 399, tri  999 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар