уторак, 16. октобар 2018.

САОПШТЕЊЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ: ПРОМЕНE У УМЕТНИЧКИМ СЕКТОРИМА




 
Народно позориште у Београду обавештава јавност да је, на основу Статута и овлашћења управника, Дејан Савић донео одлуку да први човек Драмског сектора наше највеће и једне од најзначајнијих институција културе, у наредном периоду буде Југ Радивојевић, угледни и афирмисани позоришни и филмски редитељ, члан Народног позоришта. Истовремено, примадона Опере, прослављени сопран Јасмина Трумбеташ Петровић, водиће овај музичко – сценски сектор ка новим успесима.

Намера је да Народно позориште, поводом јубиларне сезоне, али и после ње, измени визуру драмског репертоара, који ће, као и до сада, бити окосница уметничког препознавања националне куће. Осим овога, у први план је избила и потреба за већим ангажовањем драмских уметника, као и других уметничких стваралаца са сталним ангажманом у кући. Најзад, неопходно је проширити круг спољних сарадника Драме, дајући прилику и некима који до сада нису добили шансу да се појаве на сценама Позоришта, а својим талентом и умећем то заслужују.

Пред Оперским сектором су захтеви за попуном ансамбала Хора и Оркестра, као и задатак постепеног подмлађивања солистичког корпуса, уз осавремењивање деловања ове уметничке групације наступима на отвореном, гостовањима по земљи, реализовањем трајних снимака и великих пројеката, што ће бити обавезе новог руководства.

Легендарни балетски уметник Константин Костјуков остаје на челу дирекције Балета, с обзиром да овај уметнички сектор такође очекује озбиљна попуна и подмлађивање ансамбла, финализовање дугогодишњих активности око решавања статуса професионалних играча те велика премијера и низ гостовања наредне године.

Уз захвалност на раду и ангажовању, досадашњи директори Жељко Хубач и Јанко Синадиновић враћају се својим редовним дужностима, драматурга и оперског првака у Народном позоришту, остајући у најужем уметничком тиму који ће креирати профил Драме и Опере.

Нема коментара:

Постави коментар