понедељак, 29. октобар 2018.

Malo verovatna misija: Rekonstrukcija MSUB


Pre godinu dana otvorena je rekonstruisana zgrada Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. 

Sam proces rekonstrukcije, koji je trajao oko deset godina, detektovao je razne nivoe problema sa kojima su se suočavali inicijatori i nosioci ovog poduhvata. U pojedinim situacijama sticao se utisak da je zadatak rekonstrukcije bio postavljen pred vreme i društvo koji ga ne mogu niti zaobići niti rešiti na način koji je adekvatan istoriji i renomeu ove institucije. 

Smisao i značaj osnivanja MSUB, njegova tehnička i idejna degradacija tokom devedesetih, kontradikcije između ambicija i kapaciteta društva u kom funkcioniše u prvoj deceniji, ispostavili su rekonstrukciju kao misiju koja će se neminovno naći pred više kritičkih razumevanja i reakcija, kakve poznajemo npr. iz pripovetke Svetu je teško ugoditi. U senci privođenja umetnika koji su samoinicijativno izvodili kritičku intervenciju-performans prilikom otvaranja obnovljene zgrade, kao pred još jednim ogledalom društva i vremena u kom se ponovo otvara MSUB, ostali su privremeno i nova zgrada i nova postavka. 

Mišljenje struke o samoj rekonstrukciji iskazano je dodelom nagrade Grand Prix 40. Salona arhitekture i Nagrade grada Beograda za arhitekturu i urbanizam za 2017. godinu Dejanu Todoroviću, arhitekti koji je realizovao tj. završio odavno započetu i više puta prekidanu rekonstrukciju.

Na razgovoru će se prvo razmotriti neki osnovni problemi rekonstrukcije i-ili konzervacije modernističke arhitekture, sagledaće se zatim glavni problemi sa kojima se susreo odgovorni arhitekta a zatim komentarisati utisci korisnika ovog prostora pre i posle rekonstrukcije. 

U razgovoru će učestvovati odgovorni arhitekta rekonstrukcije Dejan Todorović, grafički dizajner muzeja Andrej Dolinka i Jelica Jovanović, studentkinja doktorskih studija Tehničkog univerziteta u Beču, Katedre za istoriju umetnosti, arheologiju i restauraciju. Kratke biografije dostupne su na stranici  kao i na fejsbuk najavi.
Razgovor se realizuje u okviru serije „Malo verovatna misija" koja analizira i prikuplja mišljenja i iskustva o inicijativama, projektima, radovima i drugim aktivnostima na kulturnoj, umetničkoj i aktivističkoj sceni, sa misijama koje teže da prevazilaze bilo kontekstualne uslove bilo kapacitete učesnika i aktera.

Utorak 30. oktobar, u 18h
Kulturni centar REX, Hilandarska 7

Нема коментара:

Постави коментар