недеља, 21. октобар 2018.

Clio na Sajmu knjiga


 
gral

Dijego de Silva
BRAČNA TERAPIJA ZA LJUBAVNIKE
prevela sa italijanskog Ana Marković

Modesto i Viviana su dvoje ljubavnika, oboje zarobljeni u nesrećnim brakovima. Podvrgavaju se bračnoj terapiji, ne bi li odlučili da li da nastave sa svojim dvojnim životima, ili da započnu novi, zajednički život, napuštajući svoje supružnike. Bračni terapeut je zbunjen zahtevom da analizira odnos između ljubavnika, koji su se već otuđili od svojih brakova i porodica, izgubili sposobnost da vole. Ipak, prihvata se posla, i postaje toliko upleten da rizikuje da izgubi profesionalnu etiku.







Dimitris Sotakis
PRIČA O SUPERMARKETU
prevela s grčkog Mina Radulović

Bližeći se četrdesetoj godini, novinar studentskog časopia Neksus živi miran i monoton život na Novom Zelandu. Prilikom službenog puta na Novu Gvineju, brod kojim plovi doživljava brodolom i on jedini uspeva da preživi. Kao brodolomnik rešave da na svom pustom ostrvu otvori supermarket, da stekne novac i dobar glas, nebi li uspeo što više na društvenoj lestvici, što mu je oduvek bio san.





Stefan Čapaliku
SVAKO POLUDI NA SVOJ NAČIN
preveo sa albanskog Danilo Brajović

Roman Svako poludi na svoj način, smešten u grad Skadar, obuhvata vreme od dve decenije tokom komunističke prošlosti Albanije. To je period obeležen prelomnim događajima, s jedne strane dešavanjima iz 1967, kada je Albanija proglašena ateističkom državom (prvom i jedinom zvaničnom u istoriji) i sa druge strane smrću njenog rodonačelnika, diktatora Envera Hodže, 1985. godine.




Olivije Bles
BESEDA JEDNOG DRVETA O KRHKOSTI LJUDI
prevela s francuskog LJiljana Mirković

Priča ovog romana dešava se u Kini u kojoj prepoznajemo sudbinu zemalja u tranziciji. Pored otmenosti jedne stare civilizacije, ovde otkrivamo i pero izuzetnog stiliste. Prikazuje fabrike koje su izgubile namenu, zaboravljena skladišta, napuštene železničke pruge, siromaštvo običnog sveta. To je život predgrađa. Nasuprot tome, u centru grada iznikle su kule s raskošnim stanovima i radnjama koje naseljavaju novi kapitalisti. Pisac suptilno “hvata” globalizaciju koja u Kinu donosi silovite promene.



Karmen Martin Gajte
IZA ZAVESE
prevela sa španskog Biljana Isailović

U učmalu sredinu varošice dolazi stranac Pablo Klajn, mladi profesor nemačkog jezika. Već sama njegova pojava izaziva komešanje i nemir...
U frankističkoj atmosferi totalitarnog društva i malograđanskog licemerja, kao reakcije na čvrsto uspostavljen sistem vrednosti, a na štetu svake individualnosti, roman govori o tome kako se pojedinac suočava s takvom stvarnošću, pokušavajući da nađe sopstveno mesto u takvom sistemu i svoj život učini smislenim i srećnim.



klepsidra

Mihail Sebastijan
VEĆ DVE HILJADE GODINA
preveo s rumunskog Đura Miočinović

Radnja romana Već dve hiljade godina... počinje dvadesetih godina prošloga veka. Jevrejske studente napadaju i tuku drugi studenti. Glavni lik primećuje da batine koje dobijaju njegove kolege Jevreji oblikuju i snaže „Jevrejina” u njima, čime razvija određenu svest o pripadnosti. On ne želi da negira niti da bude definisan svojim jevrejstvom.





agora


Jelena Todorović
VEČNA SADAŠNJOST
Barokna kultura u modernoj književnosti

Primeri koje pručava Jelena Todorović (Nevidljivi gradovi Itala Kalvina, Saturnovi prstenovi V.G. Zebalda i Islednik Dragana Velikića) nisu dela koja su po svojoj strukturi namerno barokna, niti im se radnja odvija u baroknom dobu. To su dela u kojima je barok prisutan kao estetski princip, kao nevidljivo nasleđe koje oblikuje pogled na svet njihovih junaka. Barokno je osećanje prostora u kome oni žive, kao i način na koji su u tom svetu prepleteni mašta i stvarno



Todor Kuljić
PROGNANI POJMOVI
Neoliberalna pojmovna revizija misli o društvu

Zašto su izbačeni pojmovi humanizam, eksploatacija i revolucija, a uvedeni tranzicija, transformacija i društvena isključenost? Reč je o čitanju promena društva preko promena pojmova za njihovo objašnjenje. Na novi način analizirani su represivna tolerancija, pravdanje kapitalizma u XXI veku, kolebanje misli o društvu između starih i novih pojmova i praktične posledice progona antikapitalizma iz rečnika hegemone neoliberalne misli o društvu.



Branka Prpa
SRPSKI INTELEKTUALCI I JUGOSLAVIJA 1918-1929

Ova knjiga, zasnovana na brojnim arhivskim dokumentima i literaturi, obiluje podacima o  mišljenjima i stavovima srpskih intelektualaca o vremenu u kom su živeli i stvarali i o problemima države čiji su stanovnici bili. Nema iole poznatijeg akademika, profesora univerziteta, publiciste ili književnika čija argumentacija nije uključena u ovu knjigu, od Jovana Cvijića, Jovana Žujovića, Slobodana Jovanovića, Ljubomira Stojanovića, Milana Grola do Branislava Nušića, Miloša Crnjanskog ili Justina Popovića.



polis


Staša Babić
METAARHEOLOGIJA
Ogled o uslovima znanja o prošlosti

Knjiga Staše Babić, Metaarheologija - ogled o uslovima znanja o prošlosti će i široj kulturnoj, naučnoj i intelektualnoj javnosti konačno objasniti čime se to arheologija bavi, te razbiti zablude da arheolozi iskopavaju stare lonce i zakopano blago, već naprotiv ubedljivo pokazati da oni proizvode znanje o prošlosti. A to znanje nije antikvarski luksuz već je od vitalnog značaja za našu sadašnjost, za dinamično društvo i za nas same, danas i ovde.




Miloš Ković
DIZRAELI I ISTOČNO PITANJE II izdanje

Britanski državnik Bendžamin Dizraeli je, kao dvostruki premijer, ideolog modernog konzervativizma i popularni romanopisac, u istoriji svoje zemlje ostavio dubok trag. Na vrhuncu moći on se, međutim, na odlučujući način umešao i u istoriju Balkanskog poluostrva. U ovoj knjizi istraženi su ključni uticaji koji su, u svesti budućeg britanskog premijera, od vremena njegove rane mladosti, uobličili shvatanja koja će ga voditi u tim sudbonosnim danima, između 1875. i 1878. godine.




Stevan K. Pavlović
ISTORIJA BALKANA 1804 – 1945 III izdanje

Pokušaj razumevanja istorije Balkana, njegovih političkih, ideoloških, ekonomskih, društvenih i kulturnih problema kao zajedničkih, pomaže boljem i dubljem razumevanju realnosti, međusobne zavisnosti istorije i tla, pa čak i razumevanju istorije ovog nemirnog područja danas. Otvorivši nova polja istraživanja Balkana, autor je uputio svojevrstan izazov savremenoj svetskoj i domaćoj istoriografiji.





imago 


Dragan Popadić, Zoran Pavlović, Iris Žeželj
ALATKE ISTRAŽIVAČA
Metodi i tehnike istraživanje u društvenim naukama

U vreme u kojem smo suočeni kako sa zabrinjavajućim porastom anti-intelektualizma, tako i nekritičke mistifikacije naučnih istraživanja, ova knjiga podržava istraživače da budu svesni da je istraživanje više od korektne primene pojedinih metoda i tehnika, a čitaoce da budu aktivni korisnici nalaza istraživanja u društvenim naukama. Ova knjiga, koja metode opisuje kao alate za razmišljanje o problemima, i sama će postati alat onima koji tek ulaze u oblast istraživanja, ili bi želeli da provere svoje razumevanje pojedinih pristupa i metoda.


PSIHOTERAPIJA
priredili Ljubomir Erić i Aleksandar Dimitrijević
peto izmenjeno i dopunjeno izdanje

Najistaknutiji domaći stručnjaci i nekadašnji beogradski studenti koji sada predaju u Londonu, Sent Luisu ili Sidneju, okupili su se da bi prikazali najvažnije trendove u psihoanalitičkim, kognitivno-bihevioralnim, odnosno grupnim i porodičnim pristupima psihoterapiji. Svako poglavlje doneće definiciju, istorijat i osnovne elemente svakog od pravaca, a posebna pažnja biće posvećena etičkim standardima i istraživačkim potvrdama efikasnosti psihoterapijskih tretmana.



multimedia

Siva Vajdijanatan
ANTIDRUŠTVENE MREŽE
Kako nas Fejsbuk razdvaja i podriva demokratiju
prevod sa engleskog Jelena Petrović

Društvenim mrežama širi se poziv ljudima da se odjave sa Fejsbuka. Zašto? Odgovor se nalazi u knjizi „Antidruštvene mreže“ koja je posvećenauglavnom korporaciji Fejsbuk. Posle skandala sa prodajom preko 80 miliona ličnih podataka agenciji Kembridž analitika, ova društvena mreža je stavljena pod kritičku lupu stručnjaka i američke administracije. Pisac dokazuje da je Fejsbuk postao najveća korporacija za oglašavanje, da nije pokretač revolucionarnih društvenih promena, da dobro služi autoritarnim režimima i da želi da postane operativni sistem naših života.


museum

Joze van Dejk
POSREDOVANA SEĆANJA U DIGITALNOM DOBU
prevela sa engleskog Jelena Kosovac

U sedam poglavlja autorka je ponudila elemente za razumevanje kulture sećanja, zašto i na koji način je ono važno, te šta ono znači u eri tehnološkog, društvenog i kulturnog preobražaja.  Knjiga je predstavlja veliki doprinos ponovnom uobličavanju značenja kulture sećanja koje se menja u vremenu tranzicije, kao i o povezivanju brojnih stanovišta različitih disciplina kako bi se otkrili novi pogledi na ovu fascinantnu temu.



biblioteka plus

Vesna Crnogorac
JAVNE BIBLIOTEKE I DEMOKRATIJA

Sistematska razrada modela koje javna biblioteka može primieniti u cilju odgovornog i relevantnog angažmana u svakodnevnom životu svoje zajednice u slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja - tema je ovoga rada.
Značaj dobro i pravovremeno informisanog građanina kao ključnog činioaca demokratskog društva predstavlja polazište ideje o savremenoj biblioteci kao ''pristupnoj tački za lokalne službe''.




zajednička izdanja sa Fakultetom dramskih umetnosti

Milena Dragićević-Šešić
UMETNOST I KULTURA OTPORA

Reč je o odlično napisanoj, i veoma dobro dokumentovanoj knjizi, čiji najbolji deo je posvećen estetici savremenog postdramskog pozorišta, praksama koje ne samo što ne koriste dramski tekst kao svoje polazište, već u kojima dolazi do brisanja granica među umetnostima: od umetnosti performansa do potlačenog i nevidljivog pozorišta Augusta Boala koji je svoje sledbenike našao u Dah teatru i angažovanom pozorištu Zorice Jevremović.

Nina Mihaljinac
UMETNOST I POLITIKE SEĆANJA
Trauma 1999

Knjiga Umetnost i politike sećanja: trauma 1999. Nine Mihaljinac predstavlja svedočanstvo o NATO bombardovanju SRJ, nestanku Jugoslavije i ekonomsko-političkim implikacijama ratova, umetničkoj i medijskoj sceni i kustoskim praksama s kraja XX i početka XXI veka, kulturi sećanja i kulturnoj politici u Srbiji. To je prvo istraživanje i najveća kolekcija na temu bombardovanja, koja obuhvata preko sto pedeset radova domaćih i inostranih umetnika različitih generacija i nekad sasvim udaljenih poetika, političkih pozicija i isk

Нема коментара:

Постави коментар