среда, 24. октобар 2018.

Javno predavanje Meta Pekera / Kustoski kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude?“

Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)
Sala „Miodrag B. Protić“
Subota, 27. oktobar 2018. u 18 časova

U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Beograd, šesto predavanje u okviru serije javnih predavanja koje organizuje Šta Kustosiranje može/treba da bude biće Meta Pekera – direktor EVA Internešenel – Bijenala savremene umetnosti u Irskoj. Serija javnih predavanja zamišljena je da pruži uvid u nove i drugačije perspektive u teoriji i praksi osmišljavanja izložbe.

Met Peker govoriće će o jednoj od najstarijih institucija za savremenu umetnost u Irskoj – EVA. Osnovana 1977. godine kako bi podstakla vizuelne umetnosti na zapadu Irske, razvila je specifičan model pozivanja međunarodnih gostujućih kustosa da odlučuju o novim formatima (i u nedavnim izdanjima kuriraju) izložbi irskih i međunarodnih umetnika. EVA je 2012. godine usvojila bijenalni model koji se nastavlja i danas. Poslednje izdanje, 38. EVA Interenešenel bez naslova, kurirao je Inti Gerero i održano je na šest lokacija u Limeriku i Dablinu u proleće-leto 2018. godine. Beležeći mnogobrojne i specifične episode u četrdesetogodišnjoj istoriji EVA Interenešenel, nedavno imenovani direktor EVA Interenešenela će predstaviti primere u vezi sa njenim razvojem u odnosu na šire kulturne i političke promene, kako unutar Irske tako i na međunarodnom nivou. Ovi primeri uključuju i EVA prezentaciju inicijative umetnika za poništavanje 8. amandmana restriktivnog zakona o abortusu u Irskoj tokom referendumske kampanje u 2018. godini, kao i nedavne reakcije na podelu između Republike Irske i Severne Irske.

Met Peker je direktor EVA Interenešenel – Bijenala savremene umetnosti u Irskoj. Bio je direktor Centra za savremenu umetnost u Deriju ~ Londonderi (Centre for Contemporary Art Derry ~ Londonderry) (2014 – 2017); pomoćnik direktora Trenjak prožeta (2013-2016); kustos izložbi i projekata u Galeriji Levis Gluksman (2008 - 2013). Kao nezavisni kustos autor je mnogobrojnih izložbi u Irskoj i šire, uključujući i They Call Us The Screamers, TULCA Festival vizuelnih umetnosti, Gelvej (2017); Disappearing Acts, Lofoten internacionalni umetnički festival, Norveška (2015) u saradnji sa Arne Skag Olsen; When Flanders Failed, RHA, Dablin (2011) u saradnji sa Stefanom Brandsom; i Ice Trade, Čelsi Spejs, London (2007) u saradnji sa Kim Dilon. Bio je član komisije za izbor predstavnika Britanije na prošlogodišnjem Bijenalu u Veneciji. Piše za mnogobrojne časopise, uključujući Friz (Frieze), Kalidoskop (Kaleidoscope) i Konkreta (Concreta).

 

Oktobar 2018

27

Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15
Novi Beograd

 

Нема коментара:

Постави коментар