уторак, 16. октобар 2018.

Otvaranje izložbe „Projektor“, Dušice Dražić i Vima Jansena u Salonu MSUB

Fotografija: Dušica Dražić i Vim Jansen, Projektor, 2017


Muzej savremene umetnosti poziva vas na otvaranje izložbe Dušice Dražić i Vima Jansena pod nazivom Projektor u petak, 19. oktobra 2018. godine u Salonu MSUB. Na izložbi će biti predstavljena instalacija, bronzani projektor, 35 mm film i fotografije. Termini projekcija filma u petak, 19. oktobra su 19:30 i 20:30 časova. Kustos izložbe je Una Popović.

Izložba je otvorena do 29. oktobra 2018. godine i tokom trajanja film se projektuje svakoga dana, osim utorkom, u terminima: 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30,18:30 i 19:30 časova.

Jednako monumentalan u konceptu i izvedbi, rad Projektor (2017) Dušice Dražić i Vima Jansena instalacija je koju čini bronzana replika modela projektora Iskra NP-21 na kojoj se projektuje 35-milimetarski film u boji, a koji prikazuje proces nastajanja replike, izlivanja svake komponente projektora u bronzi. Skulptura je materijalni i nematerijalni spomenik jugoslavenskog industrijskog doba, kinofikacije, veštine ručnog rada, a koji nam danas izgleda kao čudnovat objekt – tehnološki relikt – države i ere koje više ne postoje. Spomenik je i mediju i materijalu, njihovim nadmoćnim karakteristikama u odnosu na savremenu evoluciju prema virtualnosti filma i bioskopa. 

Transformacija filma i tehnologije u samoj je srži tematiziranja procesa koji promatramo paralelno s implikacijama digitalne promene. Stoga je ovaj možda poslednji proizvedeni projektor na svetu krajnja tačka promišljanja materijalističko-tehnološke faze promene koji nam treba doneti fundamentalnu ekonomsku i korisničku promenu.

Projektor, 2017
Instalacija: bronzani projektor i 35 mm film u boji (16’31’’)
Umetnici: Dušica Dražić, Wim Janssen
Produkcija: Wim Janssen
Koprodukcija: Cats and Dogs Production, Werktank
Direktor fotografije: Hannes Böck
Grip i svetlo: Jasper Janssens
Uz podršku: Flamanski audiovizualni fond, Flandrija State of the Art, Studio Claerbout, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sportsko-kulturni centar Obrenovac, Jugoslavenska kinoteka, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Briselu, Courtisane Festival
Posebno hvala: Livnica Ljubisavljević (Dragan Ljubisavljević, Milivoje Đorđević), ACS Kinoakustika, Novi metal, DeJonghe Film Postproduction, Edwin Carels, Pieter-Paul Mortier, Kurt d’Haeseleer, Jasmina Petković
 

Oktobar 2018

19
Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Izložba je otvorena
od 19. do 29. oktobra

Termini projekcija su svakog dana,
osim utorka:
12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:30 i 19:30



Dušica Dražić je rođena u Beogradu, a trenutno živi i radi u Antverpenu u Belgiji. Dražić je u potrazi za prostorima nepravilnosti, razlike, fleksibilnosti, intuicije, U svom radu ona istražuje njihovu transformaciju i preispituje ih na nivou kulturnog kontinuiteta, simboličnih nepravilnosti i pojedinačnih akcija. Ona traži, sakuplja i radi sa tragovima koji dokazuju da kultura konstantno pregovara, redefiniše i transforniše.
Vim Jansen radi u oblasti tehnologija i funkcionisanja audio-vizuelnih medija. Njegovi radovi se često bave prevođenjem jednog medija u drugi i to radi kroz medijske instalacije, video zapise i filmove. Jansen trenutno živi i radi u Antverpenu.

Prikazivanje rada Projektor u Tobačnoj 001 u Ljubljani, na 25FPS / Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa u Zagrebu i u Salonu MSU u Beogradu je realizovano uz podršku Flandrija State of the Art.

Нема коментара:

Постави коментар