среда, 17. октобар 2018.

Gostujući autori Vulkana na Sajmu knjiga


 


Na predstojećem Sajmu knjiga koji se održava od 21. do 28. oktobra, Vulkan izdavaštvo predstaviće brojne naslove i na našem štandu u Hali 1 svoje nove knjige potpisivaće gosti iz inostranstva i domaći autori.
Specijalni gosti Sajma su Igor Bergler (26.-27. oktobra), rumunski pisac bestselera Izgubljena Biblija i Ivana Plehinger (23.-24. oktobra), hrvatska autorka romana Ono što ostaje, uvek ljubav je.
Pored gostiju iz inostranstva, tokom trajanja Sajma knjige će potpisivati i domaći autori: Filip Grbić, Olivera Jovanović, Milan St. Protić, Slobodan Stanišić, Miloš Latinović, Gordana Kuić, Vojkan Borisavljević i Milan Inić Yasserstain.
Specijalni gost Sajma knjiga, rumunski pisac Igor Bergler, oduvek je maštao o kinematografiji, a od 12 filmova za koje potpisuje scenario i režiju, dva su prvi filmovi snimljeni u privatnoj produkciji u Rumuniji nakon pada komunizma. O popularnosti njegovog novog romana Izgubljena Biblija govori činjenica da je u pitanju najprodavanija knjiga u Rumuniji u poslednjih 20 godina – za godinu dana, prodato je više od 100.000 primeraka. Radnja Berglerovog romana odvija se u Segešvaru, gde će se održati konferencija najpoznatijih svetskih istoričara na kojoj će prisustvovati profesor Čarls Bejker. Međutim, nezvaničan razlog njegovog dolaska u rodno mesto princa tame, ozloglašenog grofa Drakule, jeste da razotkrije dugo skrivanu porodičnu tajnu. Ipak, moraće da promeni planove kada ga lokalna policija pozove da pomogne u rešavanju neobičnog ubistva. Od srca Transilvanije i Praga, preko Londona i Vašingtona pa sve do Bolonje, prošlost i sadašnjost prepliću se u lavirintu misterija sazdanom od drevne legende o Drakulinom maču i monahu koji je prodao dušu đavolu.
Ivana Plehinger autorka je romana Ono što ostaje uvek ljubav je. U svom prvencu Ivana potpuno iskreno piše o najvećim izazovima koji su obeležili njen životni put i naučili je da je ljubav najsnažniji pokretač života. Ivana je poreklom iz Zagreba. Posle završene Srednje muzičke škole upisala je Muzičku akademiju i postala glavni vokal benda Funny Hill. Već tada muzika postaje pozornica na kojoj će se Ivanine uloge smenjivati. Komponovala pesme za mnoge hrvatske izvođače, od kojih je najistaknutiji Oliver Dragojević. Poslednjih nekoliko godina radi kao voditeljka na Narodnom radiju. Ivana veruje da je muzika odvela do svega što danas voli, pa i do knjige Ono što ostaje, uvek ljubav je. Najvećim uspehom smatra svoju srećnu porodicu, i to što je ostvarena kao majka i supruga.
Filip  Grbić predstaviće na Sajmu novi roman Prelest. Filip u Beogradu predaje filozofiju, radi kao bibliotekar i bavi se književnim prevođenjem. Za prvi objavljeni roman Ruminacije o predstojećoj katastrofi dobio je Nagradu Miloša Crnjanskog za 2016. i 2017. godinu. Prelest se određuje kao duhovna obmana, skretanje duše s pravog puta, u korist lažima i gordosti. Glavni junak romana traga za lekom koji će ublažiti njegove unutrašnje bolove, zalečiti duševne rane i bar na trenutak učiniti da se oseća spokojno. Pitanje je, da li je moguće okusiti pravu radost postojanja i izobilje lepote a da nam gorak ukus pesimizma i nihilizma ne ostane u ustima?
Olivera Jovanović potpisuje roman Vreme je ljudsko talas na kamenu. U pitanju postmodernistička forma u kojoj se istorija prepliće sa umetničkom fikcijom. U potrazi za odloženim i zaboravljenim istinama, roman nam otkriva likove, njihova postignuća i stranputice, i oni, iako usporeni kao sekvence iz filma, postaju jasni i pokretni. Olivera je rođena 1965. godine i radi kao profesor književnosti u beogradskoj srednjoj školi. Zbirku autobiografskih kratkih priča Mesec u retrovizoru objavila je 2016. godine. Živi u Beogradu.
Milan St. Protić rođen je u Beogradu gde je magistrirao na Pravnom fakultetu, a pet godina kasnije odbranio i doktorsku tezu o modernoj evropskoj istoriji na Kalifornijskom univerzitetu. Bavio se istorijom, diplomatijom i politikom. Dosad je objavio više istoriografskih i memoarskih dela, a posle romana Sinajsko jevanđelje, čitaocima će predstaviti novu knjigu pod nazivom Zemlja Viljema Tela. Boravak u Švajcarskoj inspirisao je autora da svoje utiske, zapažanja i razmišljanja zabeleži na stranicama knjige koja nosi ime jednog od najslavnijih švajcarskih junaka. U romanu Zemlja Viljema Tela čitaoci će se upoznati sa Švajcarskom i otkriti pustolovne i zavodljive životne priče koje ovaj maleni komad evropskog tla krije.
Slobodan Stanišić, jedan od najproduktivnijih i najčitanijih srpskih pisaca za decu i mlade, decenijama je prisutan na literarnoj sceni. Njegova poezija, proza i dramsko stvaralaštvo nagrađeni su gotovo svim nagradama koje se u Srbiji dodeljuju stvaraocima za decu i mlade. Objavio je više od 70 knjiga romana, zbirki priča i pesama, autor je i 9 antologija i scenarija za mnoge televizijska emisije i serije. Na Sajmu predstaviće biblioteku Istorijska potraga. Knjige su smišljene tako da dete na zabavan i neobičan način usvoji mnogo istorijskih činjenica. Odgovarajući na pitanja, dete prati avanture naših znamenitih srednjovekovnih ličnosti. Na taj način, s lakoćom će saznati sve važne činjenice o Stefanu Nemanji, Simonidi, Jeleni Anžujskoj, Milošu Obiliću i neverovatnim ličnostima naše istorije.
Miloš Latinović autor je šest zbirki priča, pet romana, dve knjige eseja, desetak dramskih tekstova i velikog broja književnih priloga. Žiri Društva književnika Vojvodine proglasio je roman Dželat u raju za knjigu 2008. godine u Vojvodini. Za poetsko-proznu zbirku Zvezde i ostrva, Latinović je dobio nagradu "Stevan Pešić" 2012. godine. Ovog puta predstavlja knjigu Šekspirov klijent, koja prati priču o životu i sudbini dvojice nepravedno zanemarenih srpkih umetnika – Joce Savića i reditelja Ivana Starovića. Strast prema pozorištu i večnom Šekspiru i mogućnost da se umetnost razume kao jedino zadovoljstvo u svetu punom konflikata, predstavljaju uporišne tačke romana.
Gordana Kuić rođena Beograđanka, završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Koledžu Hanter u Njujorku. Živi i radi u Beogradu i Njujorku. Dobitnica je brojnih književnih nagrada u zemljama bivše Jugoslavije. Njen najpoznatiji roman Miris kiše na Balkanu, kasnije je pretočen u televizijsku seriju i pozorišni komad. Na stranicama Magični svetovi Gordane Kuić čitaoci imaju priliku da se uvere zbog čega njena književna dela odolevaju vremenu i zauzimaju posebno mesto na srpskoj književnoj sceni. Ovo izdanje objedinjuje četiri romana koji su čitaocima predstavljeni u redosledu određenom hronologijom prvobitnog objavljivanja: Duhovi nad Balkanom, Legenda o Luni Levi, Bajka o Benjaminu Baruhu, Balada o Bohoreti. Svako ko jednom zakorači u svetove njenih knjiga, njihovu magiju nosiće u sebi večno.
Vojkan Borisavljević studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Muzički je obrazovan, a umetničkim radom aktivno se bavi od 1965. godine. Posvetivši život muzici, Vojkan Borisavljević ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj muzičkoj istoriji, pre svega kao kompozitor i dirigent, a onda i kao aranžer, producent, muzički urednik. Knjiga Moja Odiseja nastala je smenjivanjem različitih nota, melodija i tonova, zbog čega njegovo muzičko stvaralaštvo možemo okarakterisati kao odraz čarobne simfonije života.
Milan Inić Yasserstain je srpski jutjuber poznat po svom kanalu „YASSERSTAIN“, na kome ima preko pola miliona sabskrajbera. Već osam godina snima skečeve sa svojim društvom, a u njihove najpoznatije serijale ubrajaju se „Nemoj biti taj L1K“, „Zbog sira“ i „5 stvari“. Rođen je u Novom Sadu, gde i trenutno živi i studira na Akademiji umetnosti. Knjiga Nemoj Biti Taj L1k je pisano izdanje istoimenog serijala edukativno-zabavnog karaktera i namenjena je predškolskom uzrastu.

Нема коментара:

Постави коментар