субота, 27. октобар 2018.

Audio knjiga Svet oko nas



Arhipelag i Fondacija Fibi objavili su antologiju Svet oko nas (Evropski gradovi u novoj srpskoj pripoveci), koju je priredio Gojko Božović, u obliku audio knjige. To je drugo izdanje ove antologije. Prvo, štampano izdanje objavio je Arhipelag 2009. godine. Audio izdanje knjige objavljeno je uz podršku biblioteke Saveza slepih Vojvodine „mr Omer Marinkov“.

U antologiji novih srpskih priča o evropskim gradovima, pisanih u proteklih tridest godina, nalaze se priče Vide Ognjenović, Mirjane Pavlović, Milisava Savića, Jovice Aćina, Davida Albaharija, Vladislava Bajca, Milana Đorđevića, Mihajla Pantića, Jelena Lengold, Milete Prodanovića, Vladimira Tasića i Lasla Blaškovića.

„Na mapi pripovedanja ove tematske antologije ukazuju se suštinski različiti gradovi. Neki su istinske metropole (Pariz ili Beč), drugi su važne simboličke tačke u savremenosti ili u kulturnom pamćenju evropskog čoveka (Venecija ili Prag, Firenca ili Trst), neki su veliki evropski gradovi sa složenom i bogatom istorijom (Minhen, na primer), neki su gradovi u kojima priča raskriva slojeve modernosti i tradicije (Bukurešt ili Rejkjavik, Oksford ili Oslo). Neki od ovih gradova odavno su tema srpske književnosti (Venecija i Prag, Beč i Trst, Pariz i Firenca), neki se prvi put obistinjuju u pripovednoj mašti srpske književnosti (Rejkjavik). Ali razlike i postoje da bi mogli da imamo i pričamo svoje priče“,  kaže Gojko Božović, priređivač antologije Svet oko nas.

Priče vodećih savremenih srpskih pisaca posvećene evropskim gradovima u ovoj audio knjizi čitali su novi glasovi srpskog pozorišta. Reč je o talentovanim i posvećenim glumcima koji su tek stupili na scenu srpskog glumišta i koji su završili Akademiju umetnosti u Novom Sadu. Priče nastale iz pera vrhunskih autora naše savremene književnosti čitali su: Ana Rudakijević, Danica Grubački, Miloš Lazić, Dušan Vukašinović, Dejan Maksimović, Nikolina Vujević, Mladen Vuković, Nevena Nerandžić, Milica Šećerov, Stefan Cile Beronja, Ivan Ninčić i Ana Keserović, kao i njihov profesor glumac Boris Isaković. Prateće tekstove u knjizi čita spikerka Radiotelevizije Vojvodine Laura Vujković.

„U nastanku ove knjige učestvovalo je mnogo ljudi: od pisaca do glumaca, od izdavača do saradnika u produkciji, prijatelja i dobrih glasova koji su u različitim fazama produkcije bila važna i dragocena podrška. Premda postoji štampano izdanje ove knjige, verujemo da njenim objavljivanjem u audio formi proširujemo mogućnost izbora čitalaca vrhunske književnosti i da, u isto vreme, izlazimo u susret onima kojima je audio knjiga lakši, jednostavniji, prirodniji ili pak samo tehnički prihvatljiviji izbor. Nekima je i jedini izbor: na njih smo najviše mislili pripremajući ovu knjigu koja započinje put do čitalaca i slušalaca“, kaže izdavač ove audio knjige.

Audio izdanje antologije Svet oko nas ima 140 strana i podeljeno je na 18 govornih zapisa u trajanju od 4 sata i 40 minuta.

Нема коментара:

Постави коментар