субота, 10. март 2018.

"Magi - Kao da je bila nekad" - biografija klavijaturistkinje grupe EKV u prodaji od danas


Kao da je bilo juče kada je Megi (Margit Stefanović, 1959.-2002.) prebirala po dirkama klavira u Klubu svetskih putnika u Beogradu. Tada je već živela u nekog ubogoj garaži na periferiji grada. Već odavno nije s nama. Obeležila je jedno vreme, jednu generaciju i jedan uzlet pred strovaljenje u provaliju. Srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem. U njenom sviranju ostalo je te virtuoznosti, strasti, energičnosti tipične za klasičnu muziku.

Dobija ponudu da nastavi školovanje na Moskovskom konzervatorijumu, ali je odbija i upisuje arhitekturu koju završava 1984. godine. Na devetom studijskom albumu "Parnog valjka" ovom romantičnom, zagrebačkom bendu udahnula je neophodnu dozu sveže krvi što možete proveriti u pesmi "Ugasi me!". Komponuje muziku za pozorište i pojavljuje se u filmu "Tajvanska kanasta". 

Pesmu joj posvećuje i frontmen slovenačke grupe "Lačni Franc" Zoran Predin. Nekadašnji "Idol" joj piše ljubavni grafit. Poslednje nedelje života provodi u beogradskom Centru za beskućnike, a umire 18. septembra na Infektivnoj klinici.Sada je pred nama knjiga "Kao da je bila nekad“, biografija klavijaturistkinje grupe EKV Margite Stefanović Magi iz pera novinara Dušana Vesića.Ovo je knjiga o svojevrsnoj femme fatale nekadašnje srpske scene koja je svojom muzikom i harizmom obeležila jedan period u istoriji rok scene na ovim prostorima. Margita je preminula 2002. u 43. godini života, a način na koji je živela i umrla predmet je kontroverznih tumačenja. Knjigom „Magi – Kao da je bila nekad“ Vesić je želeo da odgovori na pojavu tabloida koji iznova posegnu za Margitom Stefanović i nekim „šokantnim“ detaljem iz njenog života kad god ne znaju o čemu da pišu, i daje realan pogled na jednu od najvrednijih pojava na srpskoj rok sceni.„Njegova priča o Margiti Stefanović, koliko teskobna toliko i poštena, koliko gorka toliko i iskrena, nije samo nezaobilazan dokument za svakoga ko voli i poštuje Magi, nego i ogledalo u kojem će se prepoznati oni koji su umeli da ublaže njen bol, oni koji su se okoristili njenom nemoći i oni koji su pokazali ravnodušje pred njenim strašnim patnjama“, rekao je Ivan Ivačković povodom objavljivanja knjige „Magi – Kao da je bila nekad“.

Knjiga sadrži i ekskluzivne fotografije iz karijere i privatnog života Margite Stefanović Magi.

Dušan Vesić je rođen u Beogradu, na Svetu Petku 1959. godine. Smatraju ga jednim od najvažnijih rock-novinara Jugoslavije u periodu od 1980. do 1990. godine. Pisao je za gotovo sve relevantne novine i časopise tog vremena promovišući rock-kulturu. Bio je urednik za domaću scenu u časopisima Rock i Pop Rock. Bio je direktor festivala zabavne muzike Beogradski šlager – Menadžer (1992–1995). Od 1996. godine bavi se video-produkcijom. Autor je kultnog dokumentarnog TV-serijala Rockovnik (40 epizoda) i TV-serije i filma EKV – Kao da je bilo nekad. Živi u Beogradu i Puli.

Knjigu „Magi – Kao da je bila nekad“ od 10. marta možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Нема коментара:

Постави коментар