среда, 28. март 2018.

65. MARTOVSKI FESTIVAL: RADIONICE ZA PROFESIONALCE I FILMSKE ENTUZIJASTE




Sastavni deo i ovogodišnjeg 65. Martovskog festivala, koji će se u Domu omladine Beograda održati od 28. marta do 1. aprila, biće radionice namenjene ne samo filmskim profesionalcima, već i studentima i svim filmskim entuzijastima.  

Učešće u svim radionicama je besplatno!

Ukoliko želite da naučite da stvarate animirane filmove, onda je radionica animiranog filma za decu i odrasle prava prilika za vas. Renomirani domaći autori animiranog filma, Nikola Majdak Mlađi i Ana Nedeljković, autori filmova “Rabittland” i “Neputovanja” koji su postigli zapažene uspehe na festivalima u Berlinu, Sarajevu, Tampereu i mnogim drugim, upoznaće vas sa osnovama animacije.  Na radionici će se oživljavljavati crteži, predmeti i čudni svetovi iz mašte, i snimaće se kratki animirani filmovi. Ali, razgovaraćemo zašto je animacija važna i kako možemo da govorimo i o ozbiljnim temama kroz formu animiranog filma.  Radionica je namenjena deci uzrasta od 7 do 11 godina i njihovim roditeljima a održaće se u Klubu Doma omladine Beograda, 31. marta i 1. aprila od 10 do 13 časova. Broj mesta je ograničen a prijave se vrše putem mejla martovski@domomladine.org.

Za sve one koji imaju ideju za kratkometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni ili animirani film, i ove godine organizovali smo otvorene konsultacije pod nazivom “Filmske stolice”. Najznačajniji domaći filmski autori, reditelji, producenti, montažeri i snimatelji biće na raspolaganju čitavo popodne u subotu 31. marta od 12 do 18 časova u holu ispred sale Amerikana za konsultacije i kratak razgovor sa svima koji imaju samo skicu, kratak sinopsis, ili filmski projekat u poodmakloj fazi realizacije, a potreban im je savet kako dalje.  Prijave se vrše na licu mesta, a među učesnicima biće Marta Popivoda, rediteljka, Jelena Maksić, montažerka, Ivan Stefanović, reditelj, Janko Baljak, reditelj, Jovana Nikolić, rediteljka i producentkinja, Aleksandra Milovanović, montažerka, Iva Plemić Divjak, producentkinja...

U subotu, 31. marta u 18 časova u Klubu Doma omladine, Mila Turajlić, naša najuspešnija rediteljka dokumentarnih filmova nove generacije, održaće predavanje o tome kako sa malo sredstava snimiti autorski dokumentarac a onda ubediti velike domaće i strane distributere i televizijske kuće da ga otkupe i prikazuju. O gorućim kreativnim i produkcijskim problemima svih autora koji se bave domaćim dokumentarnim filmom, govoriće rediteljka i producentkinja filmova koji su, iako izrazito ličnog i autorskog filmskog izraza, postigli uspehe koji se mogu meriti sa uspesima “velikih” igranih filmova.

Fakultet dramskih umetnosti ove godine obeležava 70 godina od svog osnivanja. Danas ima reputaciju najuglednije umetničke visoke škole u regionu koja obrazuje širok dijapazon kadrova u oblasti umetnosti, kulture, medija. Na 65. Martovskom festival, u četvrtak, 29. marta od 19 časova u Klubu Doma omladine, zainteresovanima će se predstaviti Katedre filmskog i televizijskog smera: režija, produkcija, kamera, montaža, snimanje i dizajn zvuka, dramaturgija i gluma, u okviru prezentacije „Metode studiranja na FDU“.

Нема коментара:

Постави коментар