уторак, 13. март 2018.

Galerija SANU: DAKLE, VI STE TAJ UROŠ PREDIĆ?

 

Posle Narodnog muzeja u Zrenjanina (od 7. decembra 2017. do 28. februara 2018.) koji je i osmislio ovu izložbu ona se preselila u Galeriju SANU. Narodni muzej u Zrenjaninu je, godinu dana nakon slikareve smrti, 1954. godine postao bogatiji za gotovo celokupan inventar Predićevog beogradskog ateljea - 32 dela i vajarski i crtački radovi drugih autora koji su predstavljali ovog umetnika. Pored ličnih predmeta, nameštaja, fotografija, posetnica, razglednica, pisama, ordenja, dnevnika, slikarskih rekvizita i materijala, kataloga, knjiga i časopisa izložba u Galeriji SANU je dopunjena portretima Vuke Velimirović, Ksenije Atanasijević i Marka Murata, koji su deo Umetničke zbirke SANU, kao i "Autobiografijom" (Godišnjak Srpske kraljevske akademije 28, 1914-1919, Beograd 1921) i "Autobiografijom" (Arhiv SANU, dosije umetnika, Beograd 1946). Biće izložena i slika "Kosovska devojka" iz zbirke Muzeja grada Beograda i portret Mihajla Pupina koji je u vlasništvu Crkve u Idvoru.


Izložba "Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?" biće otvorena 14. marta u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, povodom 160 godina od rođenja velikog slikara i trajaće do 15. aprila, a tokom njenog trajanja biće organizovano nekoliko predavanja posvećenih životu i delu Uroša Predića.


Na izložbi su mesto pronašli i dečji crteži Uroša Predića (10 -12 godina), kao i nedovršena slika „Kamenovanje Sv. Stefana“ koja se smatra njegovim poslednjim delom. Po prvi put prikazani su crteži po kojima je radio ikone za Njegoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena.

Jedna od najpoznatijih Predićevih slika „Vizija u oblacima“ zauzela je posebno mesto uz detaljnu interpretaciju slike sa upisanim objašnjenjima. Na izložbi je predstavljen i gimnazijski crtež koji je uradio Mihajlo Pupin, Urošev prijatelj još od ranih školskih dana.

Uroš Predić rođen je u Orlovatu 7. decembra 1857. godine. On je akademski slikar, koji se uz Paju Jovanovića smatra najznačajnijim slikarom kod Srba. Osnovnu školu je pohađao u Crepaji, a gimnaziju u Pančevu. Studije je završio na bečkoj slikarskoj akademiji, gde je kasnije radio kao asistent. U austrijskoj prestonici je oslikao i svečanu salu državnog parlamenta. 


Autor izložbe je Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin, uz veliku medijsku pomoć Sanje Vrzić, takođe iz Narodnog muzeja Zrenjanin Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i kompanija Gomeks.


Нема коментара:

Постави коментар