уторак, 13. март 2018.

17. ФЕСТИВАЛ ИРАНСКОГ ФИЛМА У КИНОТЕЦИ


Свечана сала, Узун Миркова 1 / Од 14. до 18. марта 2018.

Од 14. до 18. марта биће одржан  XVII Фестивал иранског филма. На тој традиционалној манифестацији биће приказано пет филмова из новије продукције, у периоду од 2008. до 2017. године.

Међу њима су драме из савременог живота „Изнуда“ Хадија На’иђија, „Тако једноставно“ Резе Миркаримија, али и филм за децу и омладину „Ранина ћутња“ Бехзада Рафи’иа.

 ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА ИРАНСКОГ ФИЛМА:

Среда, 14.3.

19:00 РАНИНА ЋУТЊА (ИРA, 2014)
Ranna’s SilenceОвај филм припада жанру дечјег и омладинског филма. Прича прати седмогодишњу девојчицу Рану која живи у малом селу на северу Ирана. Она има ретку ћубасту кокошку која се зове Каколи. На њеним јајима Рана бојицама црта пилиће. Једне кишовите вечери Каколи нестаје. Свима се чини да ју је однео шакал, због чега Рана пада у шок и занеми. Њен брат Рахман долази на идеју да искористи Каколина јаја како би се излегли пилићи њене врсте, но открива да је мајка продала јаја препродавцу. Рахман уз помоћ свог пријатеља Хасана креће у урнебесну потрагу за Каколиним јајима.

Истовремено, локални мангуп Ферејдун се на разноразне начине труди да заради новац како би купио лек болесној баки с којом живи.

Трајање: 86 минута
Годинa производње: 2014
Режија: Бехзад Рафи'и
Продуцент: Ђавад Норузбеиги
Сценарио: Бехзад Рафи'и
Улоге: Мађид Потки, Насрин Бабаи, Милад Хосеинпур, Јусеф Алиђанпур, Шервин Хосрави, Саба Махдави, Мехрдад БахшиЧетвртак, 15.3.

18:00 РАНИНА ЋУТЊА (ИРA, 2014)
Ranna’s Silence
Ул: Мађид Потки, Насрин Бабаи
Р: Бехзад Рафи'и20:30 ИЗНУДА (ИРA, 2014)
Voice of Silence
Мирхашем је млади свештеник који је недавно са својом супругом Фeреште успео да купи скромну кућу. Том приликом Мирхашем је издао чек без покрића који доспева у руке човеку нестрпљивом да добије свој новац, те креће да га прогони.


Трајање: 70 минута
Годинa производње: 2014
Режија: Хади На'иђи
Продуцент: Реза Миркарими
Сценарио: Хади На'иђи
Улоге: Хесам Махмуди, Ширин Есмаили, Хутан Шакиба, Хосро Шахраз

Петак, 16.3.

18:00 ИЗНУДА (ИРA, 2014)
Voice of Silence
Ул: Хесам Махмуди, Ширин Есмаили
Р: Хади На'иђи20:30 ПОД ЗАДИМЉЕНИМ КРОВОМ (ИРA, 2017)
Zire saghfe doo
Ширин је средовечна жена која се у свом породичном животу суочава са проблемима са сином и мужем. Пада у кризу безуспешно покушавајући да оствари комуникацију с њима. Њен труд за излазак из те кризе суочава је са новим изазовима.


Трајање: 110 минута
Годинa производње: 2017
Режија: Пуран Дерахшанде
Продуцент: Пуран Дерахшанде
Сценарио: Пуран Дерахшанде
Улоге: Фархад Аслани, Марила Заре'и, Бехнуш Табатабаи, Шахрам Хагигатдуст, Хесам Наваб Сафави, Хушанг Таваколи, Марјам Бубани, Азита Хађиан, Аболфазл Мири, Лале Марзбан

Субота, 17.3.

18:00 ПОД ЗАДИМЉЕНИМ КРОВОМ (ИРA, 2017)
Zire saghfe doo
Ул: Фархад Аслани, Марила Заре'и
Р: Пуран Дерахшанде20:30 ТАКО ЈЕДНОСТАВНО (ИРA, 2008)
Be hamin sadegi
Прича о свакодневници једне домаћице која има двоје деце. Њен муж је грађевински инжењер и услед његовог честог одсуства због посла она се осећа усамљено. Дечији проблеми јој такође задају бриге. Будући да је из номадске породице, недостаје јој родбина и осећа носталгију за својим селом. Временом постаје депресивна жена чија је једина радост сећање на прошлост. Жели да на кратко остави породицу и оде са братом у свој родни крај, но околности јој то не дозвољавају.


Трајање: 96 минута
Годинa производње: 2008
Режија: Реза Миркарими
Продуцент: Реза Миркарими
Сценарио: Реза Миркарими
Улоге: Шадмехр Растин, Хенгаме Газијани, Мехран Кашани, Сафа Агађани, Мохамад Аладпуш

Недеља, 18.3.

18:00 ТАКО ЈЕДНОСТАВНО (ИРA, 2008)
Be hamin sadegi
Ул: Шадмехр Растин, Хенгаме Газијани
Р: Реза Миркарими
20:30 АЗАР, ШАХДОХТ, ПАРВИЗ И ОСТАЛИ (ИРA, 2008) Azar Shahdokht Parviz va Digaran

Супруга чувеног глумца стицајем околности добија улогу у његовом последњем филму, и привлачи толико пажње критичара да муж почиње да јој завиди. Њихов до тада срдачан и топао однос почиње да се хлади, те она на послетку престаје да говори с мужем и одлази у породичну викендицу код Дамаванда. Њихов однос пролази кроз низ промена, све док се њихова ћерка изненада и без најаве не врати из иностранства.


Трајање: 114 минута
Годинa производње: 2016
Режија: Бехруз Афхами
Продуцент: Бехруз Афхами, Сејед Ђамал Садатиан
Сценарио: Бехруз Афхами
Улоге: Мехди Фахимзаде, Гохар Хејрандиш, Марђан Ширмохамади, Рамбод Ђаван, Мани Хагиги, Амир Али Данаи, Азаде Есмаилхани, На'име Незамдуст, Шахин Таслими, Нахид Мослеми
 

Нема коментара:

Постави коментар