понедељак, 19. март 2018.

KINO KLUB #3: SKUPLJAČI KATRANA I PERJA



Gost: Milan Vlajčić, filmski kritičar
Moderatori: Milorad Milinković, reditelj i Dragoljub Stojković, pisac

Druga polovina šezdesetih godina XX veka predstavlja vreme „crnog talasa“ u jugoslovenskoj kinematografiji.


Sam naziv potekao je od tadašnjeg državnog vrha, kome je bio potreban pojam s negativnom  konotacijom kako bi imenovao sve one filmove okarakterisane kao antikomunističke.

No, da li su zaista bili komunistički?

Kako je u vreme nastanka „crnog talasa“ direktor „Avala-filma“ bio Ratko Dražević (ličnost koja zaslužuje zasebnu tribinu), koji je pre nego što je postao filmski radnik bio operativac UDBE, teško da bi dopustio neku veliku dozu antikomunizma u bilo kojim fimovima čije je snimanje zavisilo od države. A od države je zavisilo snimanje svakog filma.

Kako su režiseri kao što su Petrović, Makavejev, Pavlović, Žilnik, Kadijević i drugi radili u to doba, kako se kritika vlasti i društva uvukla u jugoslovenski film, da li je kasniji „crveni talas“ nastao kao odgovor crnom, kako su filmovi zabranjivani i dopuštani, pitanja su na koja ćemo pokušati da odgovorimo na tribini 20. marta u Domu omladine Beograda.


Ciklus tribina Kino klub u Domu omladine Beograda predstavlja nastavak tradicije tribinskog programa posvećenog kinematografiji.

Ciklus počinje tribinom o ratnom, pre svega partizanskom, filmu u nekadašnjoj Jugoslaviji, a nastavlja se tribinama o crnom talasu, hororu, zabranjivanim fimovima i kultnim filmovima, najznačajnijim serijama, dečjem filmu...

Od prvih fimova koje je snimio Ilija Stanojević, srpska, kasnije jugoslovenska pa opet srpska kinematografija je, uz sve nedaće koje su je oduvek pratile, bilo finansijske ili ideološke, uspela je da iznedri niz filmova koji su značajni na svetskom nivou.
Koji su filmovi vrhunska umetnost, a koji ideološko oružje?

Kako su birani filmovi koji će predstavljati domaću kinematografiju na svetskim festivalima?

Čime su zabrane pojedinih ostvarenja zaista bile motivisane?

Kako su filmovi i serije kreirali epohu koje se sećamo kao dobrih vremena?

Poređenje kinematografija bivših jugoslovenskih republika - gde su „oni“, a gde smo „mi“?

Na sva ova pitanja ćemo odgovarati na osam tribina tokom 2018. godine, uz napor da pred publiku dovedemo najeminentnije filmske radnike – glumce, scenariste, reditelje, kritičare koji su stvarali istoriju jugoslovenskog i srpskog filma.


Utorak, 20. mart 2018. u 19:00
Klub Doma omladine Beograda

Нема коментара:

Постави коментар