понедељак, 05. март 2018.

60-ti rođendan kralja šeprtlji, Gaše Šeprtlje!


„Gaša Šeprtlja“, na francuskom Gaston Lagaffe, humoristički je strip Andrea Frankena (1924-1997), genija evropskog stripa i humora. Serijal se pojavio 28. februara 1957. u belgijskom magazinu Spiru i prati dogodovštine Gaše, „besposlenog junaka“, čiji dolaze iz lenjosti ili „korisnih“ izuma, što se završava uništavanjem kancelarije. Strip je uvršćen u Mondov spisak „100 najboljih knjiga XX veka“. A u aprilu nas očekuje i njegova ekranizacija u filmu "Gaša Šeprtlja" koji stiže u bioskope od 5. aprila u distribuciji 2i Film.

U stilu Gaše Šeprtlje, Francuski institut je zakasnio godinu dana u organizovanju proslave šezdesetog rođendana ovog neverovatnog strip junaka…


U iščekivanju filma Pjera-Fransoa Marten-Lavala, koji će se pojaviti u bioskopima širom Srbije početkom aprila i to samo nekoliko dana posle premijere u Francuskoj, Francuski institut se pridružuje distributerskoj kući 2i Films i izdavačima Gašinih avantura u Srbiji, Belom Putu i Darkwoodu, u predstavljanju izložbe o ovom nezaobilaznom delu Devete umetnosti i humorističkog žanra uopšte, uvrštenog u 100 najvažnijih književnih dela ikada od strane francuskog dnevnog lista Le Monde. I to nije sve! U sklopu izložbe, biće organizovan niz predavanja i radionica na temu stripa, kao i nagradna igra u kojoj možete osvojiti ulaznice za film.

„Gaša Šeprtlja“ je i kod nas jedan od najpopularnijih stripova. U Srbiji izlazi od 1965. u brojnim izdanjima, a najpopularniji je u prevodima Đorđa Dimitrijevića, koji je prevodio i stripove „Talični Tom“ i „Asteriks“. Nedavno je dovršeno objavljivanje celokupnog „Gaše“ na srpskom jeziku u šest knjiga, sa Dimitrijevićevim prevodom, na osnovu francuskog kanonskog izdanja, uključujući i table koje do sada nisu objavljivane u Srbiji i regionu. 

Izdavač je beogradska izdavačka kuća „Beli put“, poznata po uvođenju koncepta integrala u naše izdavaštvo, u saradnji sa „Darkvudom“, izdavačem Frankenovih stripova „Spiru i Fantazio“ („Spira i Ćira“) i „Marsupilami“.

Izlazak sabrane edicije „Gaše Šeprtlje“ i najava novog igranog filma biće obeleženi izložbom i promocijom u utorak, 6. marta sa svečanim otvaranjem od 19h, u Francuskom institutu u Beogradu (Zmaj Jovina 11).

Izložba traje do 4. aprila i ima dve celine. Najveći deo su Gašine ilustracije i table koje je crtao Andre Franken, a naporedo, Udruženje stripskih umetnika Srbije (USUS) predstavlja radove stripara iz Srbije koji su bili vezani za Frankenovo okruženje ili su dali svoju posvetu majstoru. Pored toga publika će videti premijerno trejler, postere i druge materijale iz samog filma „Gaša Šeprtlja“.

Istog meseca, 26-28. aprila, u Dečjem kulturnom centru Beograda biće održan „Gašin sabor“ - prvi festival karikaturalno-humorističkog i porodičnog stripa, posvećen ove godine Andreu Frankenu.
 

Нема коментара:

Постави коментар