понедељак, 5. март 2018.

Сећање на... Небојша Глоговац (1969-2018)

Свечана сала, Узун Миркова 1 / Од 6. до 9. марта 2018.


У Београду је 9. фебруaра 2018. преминуо Небојша Глоговац, филмски, позоришни и телевизијски глумац. Сматран водећим глумцем своје генерације, Глоговац је остварио бројне улоге за памћење, а добитник је и низа престижних еснафских признања.

На филму је дебитовао епизодом у филму „Вуковар, једна прича“ Боре Драшковића, а следиле су улоге у следећим филмовима: „Убиство с предумишљајем“, „До коске“, „Спаситељ“, „Буре барута“, „Рањена земља“, „Нормални људи“, „Муње!“, „Бумеранг“, „Т. Т. Синдром“, „Кад порастем, бићу Кенгур“, „Држава мртвих“, „Сутра ујутро“, „Оптимисти“, „Клопка“, „Хадерсфилд“, „Technotise: Едит и ја“, „Кењац“, „Жена са сломљеним носем“, „Седамдесет и два дана“, „Бели, бели свет“, „Кад сване дан“, „Артиљеро“, „Кругови“, „С/кидање“, „Дјечаци из улице Маркса и Енгелса“, „Једнаки“, „Бранио сам Младу Босну“, „Енклава“, „За краља и отаџбину“, „Отаџбина“, „Ослобођење Скопља“, „Устав Републике Хрватске“, „Сага о три невина мушкарца“, „The Books of Knjige: Случајеви правде“, а у постпродукцији су и филмови „Јужни ветар“, „Апсурдни експеримент“ и „Заспанка за војнике“.

За главну улогу у филму „Устав Републике Хрватске“ Рајка Грлића добио је 2017. године Гран при 52. Фестивала глумачких остварења – Филмских сусрета у Нишу, за коју је добио награде и на фестивалима у Пули, као и у Италији и Енглеској. Гран при Наиса освојио и на 45. Филмским сусретима 2010. године за улогу у филму „Жена са сломљеним носем“ Срђана Кољевића.

Глоговац је био не само водећи глумац своје генерације, него и један од највећих у историји српског глумишта, играјући с подједнаким успехом велики класични репертоар и савремене, генерацијске улоге у представама и филмовима који су снажно обележили своје време, остајући у трајном наслеђу будућих поколења. Био је уметник широког изражајног распона, жесток и сензибилан, тумач суптилних драмских нијанси и карактерни комичар особитог начина.

Његов одлазак у зениту глумачке зрелости огроман је губитак не само за српско позориште, филм и телевизију, него и за културни и јавни живот читавог нашег поднебља.


ПРОГРАМ:

Уторак, 6.3.



17:00 НЕБЕСКА УДИЦА (СРЈ, 2000)
ул:. Небојша Глоговац, Ана Софреновић
р: Љубиша Самарџић
19:00 УБИСТВО СА ПРЕДУМИШЉАЈЕМ (СРЈ, 1995)
ул:. Небојша Глоговац, Бранка Катић
р: Горчин Стојановић
21:00 БУРЕ БАРУТА (СРЈ, 1998)
ул:. Небојша Глоговац, Александар Берчек
р: Горан Паскаљевић

Среда, 7.3.

  
17:00 МУЊЕ (СРЈ, 2001)
ул:. Небојша Глоговац, Сергеј Трифуновић
р: Радивоје Андрић
19:00 КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ КЕНГУР (СЦГ, 2004)
ул:. Небојша Глоговац, Сергеј Трифуновић
р: Радивоје Андрић
21:00 КЛОПКА (РС/НЕМ/МАЂ, 2007)
ул:. Небојша Глоговац, Наташа Нинковић
р: Срдан Голубовић

Четвртак 8.3.

18:00 ХАДЕРСФИЛД (РС, 2007)
ул:. Небојша Глоговац, Горан Шушљик
р: Иван Живковић
20:30 КЕЊАЦ (ХР/БИХ/ВБ/РС, 2009)
ул:. Небојша Глоговац, Наташа Јањић
р: Антонио Нуић

Петак 9.3.

20:30 ЖЕНА СА СЛОМЉЕНИМ НОСЕМ (РС, 2010)
ул:. Небојша Глоговац, Нада Шаргин
р: Срђан Кољевић

Нема коментара:

Постави коментар