понедељак, 19. март 2018.

65. MARTOVSKI FESTIVAL: PODRŠKA RAZVOJU DOMAĆEG FILMA




Martovski festival – Beogradskifestival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan po 65. put, od 28. marta do 1. aprila 2018. godine. U organizaciji Doma omladine Beograda, sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramaturgom, kao specijalnim savetnikom, naš najstariji filmski festival nastavlja da podstiče razvoj domaće filmske proizvodnje.

Pored projekcija filmova visokog umetničkog kvaliteta, u takmičarskim kategorijama i revijalnom delu programa, Martovski aktivno prati savremene tokove u filmskoj umetnosti i tehnologiji, te nastavlja sa stvaranjem prilika za susret domaćih filmskih autora sa potencijalnim producentima i distributerima, bitnim ljudima iz sveta filma, kako bi im predstavili film koji su upravo završili, projekat koji je u fazi razvoja ili ideju za koju tek traže podršku. Prošle godine Martovski je kao mesto susreta omogućio da nekoliko domaćih filmova bude otkupljeno za prikazivanje na evropskim televizijama i da nastavi svoj život na evropskim festivalima.

Ove godine organizuju tri predstavljanja važnih regionalnih i svetskih producentskih kuća, kao i promociju velikog istočnoevropskog filmskog fonda podrške, u želji da budu deo platforma preko koje će domaći dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni filmovi nastaviti razvoj, čini nam se, velikih potencijala.

Šta je to što razlikuje video produkciju VICE od drugih i zašto je nove generacije tako dobro razumeju i vole? O tome kako biraju likove i teme za svoje priče, kako produciraju dokumentarce u više od 60 zemalja i koje su mogućnosti za dalju saradnju sa domaćim filmskim autorima, u subotu 31. marta od 16 časova u Klubu Doma omladine govoriće kreativni direktor VICE-a Aleks Miler, vodeći autor VICE-a Srbija Galeb Nikačević i glavni urednik VICE-a u Srbiji Daniel Bukumirović. 

I najveći regionalni producent dokumentarnog programa, Al Jazeera Balkans, predstaviće domaćim filmskim profesionalcima i producentskim kućama mogućnosti za saradnju. Programska producentkinja Lejla Dedić 30. marta od 19 časova  u Klubu Doma omladine približiće domaćim autorima kakve filmske priče i filmski stilovi su od interesa za Al Jazeeru i kakvi modeli saradnje ove TV kuće sa eksternim produkcijama postoje, omogućavajući tako insajderski uvid u programsku koncepciju Al Jazeere.

"Ex Oriente Film" je međunarodni program za obuku dokumentarista koji podržava razvoj i finansiranje kreativnih dokumentarnih filmova iz srednje i istočne Evrope. Rad se zasniva na tronedeljnim radionicama sa obezbeđenim smeštajem tokom devetomesečnog perioda. Svake godine bira se do 12 projekata kojima se pruža pomoć širokog spektra stručnjaka iz oblasti filma, s tim što se svaka radionica bavi različitim fazama razvoja projekta. Učesnici dobijaju konkretna uputstva o razvoju teme, narativa i vizuelnog stila svojih projekata, strategiji finansiranja i distribucije, kao i pronalaženju međunarodnih partnera. Kristina Bartošova iz Ex Oriente fonda biće gost 65. Martovskog festivala, i održaće prezentaciju 31. marta od 14 časova u Klubu Doma omladine Beograda.

Učešće u svim prezentacijama je besplatno, kako za filmske profesionalce i studente filmskih škola, tako i za filmske entuzijaste i ljubitelje sedme umetnosti.

Нема коментара:

Постави коментар