понедељак, 12. март 2018.

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "ЛИФТ: Слободан шоу"


„ЛИФТ – Слободан шоу“ је постдрамска представа која се бави уметничком анализом деведесетих година прошлог века, са нагласком на владавину Слободана Милошевића. 

Проучавањем и реконструкцијом документарних снимака, транскрипата разговора, докумената, меморијалних белешки, транскрипата из Хага те политичко аналитичке литературе, али и интервјуа са становништвом, те биографских прича глумаца из представе,  покушали смо да уђемо у уметнички дијалог са временом које је одредило наше животе, блиску и даљу будућност, националне, територијалне и идентитетске редефиниције.  




"ЛИФТ Слободан шоу" у својој постмодерној форми комбинује и различите жанровске и стилске приступе. Најближе жанровско одређење могло би бити: политички комад са певањем.

Комад формално судара мелодрамско меморијалних казивања и епско документарно наше стварности деведесетих година.


У представи игра и пева дванаест младих глумаца и десет врло младих певача омладинског хора „Glee Srbija“.  



Ово су генерације „последњих беба деведесетих“. Комад кроз њихову призму тумачи и проблематизује социо-политички садржај деведесетих који је утицао на животе њихових родитеља и нуде дирљиве и искрене ставове и сећања на период најраније младости. 

У подели су млади људи који су рођени и одрасли и школовали се на Косову и млади људи из Београда који су се са проблемом Косова срели посредно.
 

Београдска премијера представе Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници

„Лифт - Слободан шоу“

18. март 2018, 19:30 часова

 Велика сцена Народног позоришта у  Београду.


Комад о трагичној судбини једног човека и националног вође, његове породице и његовог народа, о једном несрећном времену и генерацијама чији су припадници били у њему вољни актери и(ли) чешће невољне жртве и свима нама који у последицама тога и даље живимо. 
Представа о којој су већ током припрема извештавали највећи светски медији и која своју светску праизведбу имала  у Грачаници 6. марта.


Текст и драматургија: Јелена Богавац
Режија: Ненад Тодоровић

Композитор: Марко Грубић
Сцена: Вук Даутовић
Костим: Александар Ковачевић
Сценски покрет: Небојша  Громилић
Кореографија: Тамара Томановић

Играју: Ивана Ковачевић, Дејан Цицмиловић, Милорад Капор, Аника Грујић, Милена Јакшић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Јован Здравковић, Урош Нововић, Васиљ Аџић, Марко Панајотовић и Омладински хор Glee Srbijaпод вођством Димитрија Димитријевића.

Нема коментара:

Постави коментар