уторак, 6. март 2018.

Erste Guitar Art Festival pod sloganom “be connected”




Devetnaesto po redu izdanje Erste Guitar Art festivala održaće se od 16. do 21. marta 2018. godine, pod sloganom “BE CONNECTED”. Festival će i ove godine opravdati status jednog od pet najvećih festivala klasične gitare u svetu, sa preko 100 učesnika iz 25 zemalja sveta. Tokom šest koncertnih večeri i 10 koncerata, publici će se predstaviti atraktivan izbor svetskih muzičara iz oblasti klasike, fada, bluza, flamenka i savremenog muzičkog stvaralaštva.




Na konferenciji za novinare održanoj 9. marta na trećem spratu Starog dvora (Skupštine grada Beograda), zvanično je predstavljen program ovogodišnjeg Erste Guitar Art Festivala. Prisutnima su se obratili direktor marketing i komunikacija Erste banke Aleksandra Kosanović, Dragana Mitrović u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasadorka Brazila Isabel Cristina De Azevedo Heyvaert, Marija Bjelopetrović u ime Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, zamenik Ambasadora SR Nemačke u Beogradu Aleksandar Jung, Ambasador Portugalije Augusto Hose Pestana Saraiva, Paul Henri Preset šef službe za informacije, komunikacije i štampu Evropske delegaciji u Srbiji, kao i Đurđa Papazoglu – direktor Music Art Project El Sistema Srbije i Sunčica  Šido kordinatorka programa kulture u  Gete Institutu u Beogradu.

Hoakin Klerč nastupa pred beogradskom publikom u nedelju, 18. marta na Guitar Art Festivalu!

Direktor festivala Boško Radojković, istakao je da Guitar Art da program devetnaestog festivala svakako upućuje na ovogodišnji slogan i da ovo izdanje festivala donosi nove aktivnosti, ali da je i posebna uvertira za sledeći jubilarni XX Guitar Art Festival.


Aleksandra Kosanović, direktorka marketinka i komunikacija Erste Banke izjavila je da Erste Banka podržava festival punih deset godina, a istakla je da je posebno zadovoljstvo je što ove godine Erste Banka generalni sponzor XIX festivala.

Paul Henri Preset šef službe za informacije, komunikacije i štampu Evropske delegaciji u Srbiji i zamenik šefa Delagacije EU u Srbiji, zahvalio se organizatorima festivala na izuzetnoj saradnji, i izjavio da je ovo godina Kulturnog nasleđa u Evropi i da je važno organizovati projekte koji stvaraju novo nasleđe. Projekat "Gitarske Integracije 2" ove godine predstaviće novo premijerno delo "Evropska gitarska svita", koju će veliki broj ljudi imati priliku da čuje sada i u budućnosti.

Pored koncerta najveće portugalske dive Dulse Ponteš 20. marta u Sava centru, Dom omladine Beogada biće festivalski centar i ove godine sa četiri večeri i deset koncerata umetnika kao što su Joaquin Clerch, Puerto Flamenco, Duo Melis, Pacho Flores & Jesus “Pinguino” Gonzales, Duo Mushkalica, Srđan Bulatović i Darko Nikčević, kao i novi projekat festival Belgrad Guitar Day sa velikim besplatnim koncertom američkog bluz trija Michael Hell.

Augusto Hose Pestana Saraiva, Ambasador Portugalije u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo što nastavlja saradnju sa Guitar Art festivalom i istakao da je ovogodišnje izdanje Festivala posebno značajno, jer po prvi put dovodi portugalsku divu Dulce Ponteš.

Nakon 13 godina braća Asad ponovo u Beogradu! Osvojili su Gremi i nastupali sa Pakitom Di Riverom.

Festival će svečano otvoriti koncert brazilskog Dua Assad u petak 16, marta u Domu omladine Beograda od 20:00 časova. Nakon 13 godina braća Asad ponovo u Beogradu! Osvojili su Gremi i nastupali sa Pakitom Di Riverom.

Michael Hill's Blues Trio prvi put je nastupao na Erste Guitar Art festivalu 2002. godine pred punim Sava centrom.
Verujemo da će se isto ponoviti i ove godine u Domu omladine.

Sledeći festivalski dan posvećen je novoj aktivnosti festivala BGD | Belgrade Guitar Day u oviru koga će se održati izložba i postavka instalacije gitare na Trgu Republike i koncertni program u Domu omladine Beograda, gde će se održati koncert Erste koncert najvećih gitarskih talenata, kao i koncert legendarnog bluz trija Michael Hill. Oni su prvi put nastupali na Guitar Art festivalu 2002.  godine pred prepunim Sava centrom.

Duo Melis na 19. Erste Guitar Art festivalu slavi 19 godina svog rada.
Duo čine španska gitaristkinja Suzana Prieto i grčki gitarista Alekis Muzurakis.
Pored toga što su dobitnici brojnih nagrada, par predaje na Nacionalnom konzervatorijumu u Strazburu.

Naredne  večeri u Domu omladine Beograda očekuju nas koncerti od 18 i 19 časova, na kojima će se predstaviti Duo Mushkalica i Joaquin Clerch.




Od 21:00 časa nastupiće španski sastav Puerto Flamenco, savremeni flamenko sastav iz Sevilje koji predstavlja vodeće trendove autentičnog flamenka. Osnovan 2004. postaju brend fuzije izvornog oblika flamenka i moderne scene i režije, u potrazi za originalnim modernim izrazom koji se čvrsto temelji na univerzalnoj suštini flamenka.

Inovativni koncepti u kombinaciji sa neobuzdanom energijom, improvizacijskim veštinama i virtuoznim komandama doveli su do aklamatornih odgovora od strane međunarodne publike i recenzenata.Ovaj sastav čini moćna postava od 5 do 8 članova koji su jedni od najboljih seviljskih umetnika.

Srđan Bulatović i Darko Nikčević prvi put na Erste Guitar Art festivalu.
Nakon 7 objavljenih CD izdanja i nastupa u njujorškom Carnegie Hall-u dolaze i u Beograd.


Ponedeljak 19. mart rezervisana je za koncerte Duo Melisa i koncert Pacho Floresa i Jesus Pinguino Gonzales. Iste večeri, u 21 čas nastupiće crnogorski ansambl Srđan Bulatović i Darko Nikčević. Po prvi put na Guitar Art festivalu nakon 7 objavljenih CD izdanja i nastupa u njujorškom Carnegie Hall-u.

Dulse Ponteš 20. marta u Sava Centru proslavlja 30 godina karijere.

Jedan od najznačajnijih koncerata na festivalu je svakako najveća portugalska diva Dulce Ponteš koja će nastupiti 20. marta u Sava Centru od 20 časova.


U sredu, 21. marta na svečanom zatvaranju XIX po redu Erste Guitar Art Festivala očekuje nas dodela nagrada učesnicima festivala od 19 časova u Domu omladine Beograda, a nakon toga sledi koncert Peter Girana prošlogodišnjeg pobednika Guitar Art Festivala. Projekat "Integracije 2" predstaviće premijeru "Evropske gitarske svite" koju pišu četri mlada kompozitora uz mentorstvo Dušana Bogdanovića, svako po jedan, a peti stav je zajednički. U drugom delu koncerta nastupiće Guitar World Orchestra koji će voditi Thomas Offerman i Omladinski simfonijski orkestar El sistema koji će voditi Herardo Estrada.



Ulaznice su u prodaji u mreži Eventim.rs i blagajnama Doma omladine Beograda i Sava centra. Cene ulaznica za koncert Dulse Ponteš kreću se od 1.490 do 3.290 dinara, dok se ulaznice za koncerte u Domu omladine Beograda kreću od 600 do 1300 dinara. Sve informacije i rezervacije mogu se dobiti pozivom na broj 011/2662020 ili putem mejla na office@gaf.rs.

“Guitar Art” festival je nastao 2000. godine. 

KONCERTNI PROGRAM:




petak, 16. mart  - Dom omladine Beograda (Velika sala)
Svečano otvaranje festivala
20:00 ASSAD BROTHERS - SÉRGIO & ODAIR ASSAD

subota, 17. mart - Dom omladine Beograda
Belgrade Guitar Day
12:00 - 24:00 MICHAEL HILL BLUES MOB TRIO
                      BEOGRADSKA GITARSKA SCENA

Nedelja, 18. mart - Dom omladine Beograda (Velika sala)
18:00 DUO MUSHKALICA
19:00 JOAQUIN CLERCH
21:00 PUERTO FLAMENCO


Ponedeljak, 19. mart - Dom omladine Beograda (Velika sala)
18:00 DUO MELIS - SUSANA PRIETO & ALEXIS MUZURAKIS
19:00 PACHO FLORES & JESUS ''PINGÜINO'' GONZÁLES
21:00 SRĐAN BULATOVIĆ & DARKO NIKČEVIĆ ANSAMBL

utorak, 20. mart - Sava Centar
20:00 DULCE PONTES

sreda, 21. mart - Dom omladine Beograda (Velika sala)
20:00 PÉTER GIRÁN
          NEJC KUHAR & ALEKSANDAR SEDLAR & GOLFAM KHAYAM & MAREK PASIENCI
          WORLD GUITAR ORCHESTRA
          OMLADINSKI SIMFONIJSKI ORKESTAR EL SISTEMA

Нема коментара:

Постави коментар