субота, 13. октобар 2018.

VII Getefest – Manifesto




Ovo je pravi film za ljubitelje istorije umetnosti.  Prvobitno, ovo je trebala bude galerijska instalacija.


U formatu eksperimentalnog filma sjajna američka glumica Kejt Blanšet u dvanaest epizoda maestralno se transformiše u isto toliko različitih likova: brokerku, konzervativnu mamu, direktorku, koreografkinju, narikaču, pankerku, radnicu u fabrici, novinarku, glumicu u lutkarskom pozorištu, naučnicu, učiteljicu i klošara. 


Svaki od tih karaktera izražava jedan kulturno-istorijski ili politički manifest. Fantastična moć transformacije ove glumice, savršena dikcija bilo da je u roli pankerke ili ruske koreografkinje suočava nas sa čitavim dijapazonom manifesta koji su radikalno odbacivali prošlost, smatrajući da od njih počinje nova era u koju smelo zakoračuju, počev od Komunističkog manifesta Marksa i Engelsa, preko manifesta dadaista, suprematista i situacionista pa sve do manifesta Dogma 95 filmskog reditelja Larsa fon Trira i Tomasa Finterberga. 


Film neobične estetike posttrazicionog razrušenog društva (sniman u prostorima nekadašnjeg socijalističkog ponosa a sadašnje nebrige i zapuštenosti) uz tananu nemačku ironiju.

 

Manifesto




Nemačka, 2014/2015, 98 min. u boji, na nemačkom sa srpskim titlovima
Režija: Julijan Rozefelt
Scenario: Julijan Rozefelt
Uloge: Kejt Blanšet

Нема коментара:

Постави коментар