уторак, 30. октобар 2018.

Народно позориште у Приштини, поводом 70 година од оснивања, доделило Повељу Народном позоришту у Београду



Народно позориште у Приштини, са привременим седиштем у Грачаници, поводом 70 година од оснивања доделило је Повељу Народном позоришту у Београду за значајан и дугогодишњи допринос раду и афирмацији тог косовско-метохијског театра.

У име Куће, директор Предраг Радоњић уручио је Повељу 29. октобра управнику Народног позоришта у Београду Дејану Савићу.


Радоњић је оценио да је Народно позориште у Београду њихов „стратешки партнер, узор и ослонац који нам обезбеђује просторе за припремање дела представа, када за то постоји потреба, као и простор где одржавамо београдске премијере“.

Он је истакао да им та подршка веома много значи с обзиром на то да је тај театар, како је нагласио, практично кућа без своје матичне сцене и зграде.

„Иако се она води да је у Грачаници, ми смо, заправо, из нашег матичног града, са наше матичне сцене и зграде у Приштини, протерани“, подсетио је Радоњић.

Додао је да позориште на чијем је челу гостује у свим местима на Косову и Метохији, али и у другим деловима Србије и указао да је, ипак, свима њима највеће задовољство и част када своје представе играју у Народном позоришту у Београду.
Захваливши се на признању, Савић је рекао да је ова зграда увек била и дом наших драгих колега и пријатеља из Народног позоришта у Приштини.

„Кад год им је то потребно и кад год се укаже прилика, они су овде добродошли, као код куће, а ми ћемо им увек пружити сву могућу техничку, логистичку и уметничку помоћ која им је потребна“, рекао је Савић и најавио да ће Народно позориште у Београду, током наредне године, у оквиру јубиларне сезоне, гостовати на Косову и Метохији са неком од представа са актуелног репертоара.


Свечано отварање Велике сцене 31. октобра

Са поносом обавештавамо јавност да ће Велика сцена Народног позоришта бити свечано отворена 31. октобра, јер са нестрпљењем желимо да отворимо врата за наше посетиоце.

У оквиру почетне фазе реконструкције, завршени су радови на адаптацији и поправци дела тоалета за публику у холу партера Велике сцене, као и на тоалетима и туш кабинама које свакодневно користе чланови ансамбла Балета.

Већ три месеца интензивно траје друга фаза реконструкције Народног позоришта са стране улица Васине, Доситејеве и Браће Југовић у оквиру које је, између осталог, предвиђено да се са фасаде уклоне сви детаљи склони паду и да се на местима где недостају делови изврши потпуна репарација, рестаурација и конзервација.

У трећој фази реконструкције планира се наставак радова у следећој години, а према плану и програму рада за 2019. годину, по добијању сагласност за планирани буџет.

Како је јубиларна, 150. годишњица у току, радујемо се реализацији радова у згради позоришта како би обезбедили боље и сигурније услове за публику и запослене, а такође, учинили зграду лепшом и сјајнијом чиме би нагласили значај овако великог јубилеја не само за нас, већ и за културу уопште, а за све то су Министарство културе и информисања и Република Србија одобрили значајна средства у циљу унапређења заштите културне баштине Републике Србије.

Управник Народног позоришта у Београду, Дејан Савић

Нема коментара:

Постави коментар