недеља, 28. октобар 2018.

Laguna na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu




Vedrana Rudan je na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavila knjigu „Život bez krpelja“.

U novoj zbirci kolumni Vedrana Rudan piše o muškarcima, ženama, a pre svega o svojim najdražim krvopijama – o deci. U svom prepoznatljivom stilu i na duhovit način, autorka nas suočava sa mnogobrojnim problemima koje nosi život u „krugu porodice“. Da li su sitna dečica samo budući krupni gadovi? Zašto smo zadovoljni kad od njih dobijemo još manje od ono malo što smo očekivali? I gde je granica između bezuslovne ljubavi i doživotne robije? Ovo su samo neka od pitanja koja postavlja Vedrana Rudan u svojoj novoj knjizi.


Knjige Paula Koelja uvek su među najtraženijim naslovima na Sajmu knjiga. Tako je i sa romanom „Hipi“, najličnijim Koeljovim delom do sada u kome ispreda priču o Paulu, brazilskom mladiću s kozjom bradicom i dugačkom kosom, koji želi da postane pisac i kreće na putovanje u potrazi za dubljim smislom svog života.

Široko prihvaćeni i voljeni „Čovek po imenu Uve“ švedskog pisca Fredrika Bakmana obeležava i ovaj Sajam knjiga. Bakmanova vedra priča o ogorčenom starom komšiji ujedno je i veoma promišljeno istraživanje o tome kako nečiji život može imati snažan uticaj na bezbroj drugih.

Poslednjeg dana Sajma knjiga sa čitaocima se družio Vladimir Đurić Đura i predstavio novo izdanje knjige „London“, urbanog romana za one koji traže odgovore na suštinska pitanja o životu. 


„Mislim da je ove godine po svim kriterijumima Sajam pokazao zašto je hram knjige kao što je nekad bio. Veliko interesovanje publike, velike gužve, a pre svega veliki broj mladih koji vole knjige, moj je utisak o ovogodišnjem Sajmu knjiga, i to je dobra slika za budućnost jer se deca masovno vraćaju knjigama“, rekao je Đura Mornar.

Nenad Novak Stefanović je na Sajmu nastupio sa sjajnim istorijskim trilerom „Jedno ubistvo u Patrijaršiji“. Od autora bestselera „Ubistvo u Kapetan Mišinoj“ stiže nova, još uzbudljivija istraga islednika Krste Pavlovića. „Sajam knjiga je još jednom pokazao da je kultura u Srbiji živa i da ima nade za ovaj narod“, rekao je Stefanović.


Geopolitički triler o korporacijskoj kontroli sveta „Pre nego što bude kasno“ Dušana Miklje je novinarska istraga bivšeg upravnika zatvora koji je sedamdesetih učestvovao u vladinom programu medicinskih i psihoeksperimentalnih tretmana zatvorenika. Cilj eksperimenata: manipulacija umom i kontrola priraštaja, čija je krajnja posledica upravljanje ljudima. 

„Sajam je kao i uvek ispunio očekivinja. Sjajna ponuda knjiga, veliko interesovanje čitalaca i to je uteha i radost za sve koji vole knjigu“, rekao je Miklja.

Autorski tim koji čine Miloš Petković, Aca Seltik i Igor Krstić imao je ozbiljan posao oko potpisivanja svoje knjige „Usnuli zmajevi“. Ova epska avantura o Izabranim herojima i slovenskim bogovima je prelepo ilustrovana bajkovita priča koja pokazuje da uz požrtvovanje, hrabrost i iskreno prijateljstvo uvek ima nade u borbi protiv iskonskog zla.


Veliki  utisak je na publiku ostavio Piter V. Bret. Upoznali smo jednog važnog američkog pisca a on je bio spontan, srdačan, radoznao, strpljiv i oduševljen onim što je video u Beogradu, počev od Sajma knjiga, fanova koji su došli da se sretnu sa njim, kosplej takmičenja, grada, hrane. U neformalnom razgovoru sa njim smo saznali da mu je žao što nije isplanirao duži boravak, kao i to da će toplo preporučiti svojim brojnim poznatim piscima fantastike dolazak u Beograd.


Laguna se na ovogodišnjem Sajmu predstavila svojom celokupnom produkcijom nastalom u prvih 20 godina postojanja, skoro 4000 naslova.


 „Ovo je do sada najbolje organizovan Sajam knjiga i rekao bih i da je najposećeniji do sada, mada ćemo zvanične podatke tek dobiti. Što se Lagune i Delfa tiče nikada nije bio uspešniji Sajam ali naravno to je i rezultat izdavačke politike o kojoj smo veoma vodili računa u prethodnih godinu dana. Naročito pred Sajam objavljeno je sijaset novih naslova. Naš je problem bio kako da sve njih predstavimo i kako da obavestimo publiku o svemu što smo do sada uradili. Takođe nam je izuzetno drago što su se svi Lagunini autori koji su objavili novu knjigu između dva Sajam odazvali našem pozivu i družili se sa čitaocima, njih preko 60. I to je naše najveće zadovoljstvo a mislim i da je zadovoljstvo pisaca istovetno, druženje sa čitaocima gde oni iz prve ruke dobijaju utiske o svom radu i to je tradicija koju ćemo nastaviti da negujemo i ubuduće.“, izjavio je Dejan Papić.

Нема коментара:

Постави коментар