понедељак, 29. октобар 2018.

Treće veče 34.Beogradskog džez festivala


Treće veče 34. beogradskog džez festivala prvo je nastupila Julia Hulsmann i njen oktet iz Nemačke. Julia je pijanistkinja i kompozitorka, a njena muzika je ženski pristup džezu, suptilan i nežan, ali ne manje snažan i upečatljiv. Čitava grupa je mulitnacionalna i  sastavljena isključivo od žena, odličnih instrumentalista i pevača. 


Tri pevačice - iz Angole, Turske i Danske - svaka ponaosob očarale su publiku odličnom tehnikom pevanja, vladanjem sopstvenim glasom. Pevačica iz Angole izvela je dve svoje kompozicije pevajući na portugalskom. Vodja grupe Julia Hulsmann, nenametljivim i toplim kontaktom s publikom, objasnila je publici poetiku svog kompozitorskog rada koji se zasniva na istraživanju u okviru ženskog duha iskazanog kroz poeziju pesnikinja Emili Dikinson, Margaret Atvud i drugih.  


Muzika koju izvode pripada pravcu smooth jazz, koncert je krenuo lagano, i na momenat se činilo da je publika pomalo uspavana, medjutim  do kraja atmosfera se podigla i Julia Hulsmann Oktet ispraćen je sa scene ovacijama.


U pauzi dok se scena pripremala za Bobi Šua i  Big Bend RTS-a, u holu Doma omladine napravljeno je malo prijatno iznenadjenje - Diksilend orkestar američke armije stacionirane u Evropi napravio je polučasovni koncert izvodeći muziku iz  dvadesetih godina XX veka. 


Malo je reći da su bili odlični. Nastup su završili čuvenom "When the saints go marchining".


Za mnoge je poimanje džeza upravo slika velikog revijskog orkestra na sceni, kao u starim američkim filmovima. To nam se i dogodilo, jer je Big Bend RTS-a , u sklopu proslave sedamdesetogodišnjice postojanja, doveo čuvenog trubača  Bobi Šua. Bobi Šu je čovek čija karijera traje pedeset devet godina, tako da je na početku bavljanja muzikom imao čast da upozna velikane džeza u danima najveće slave, i da svira s njima. Kako je sam istakao u jednom od brojnih i duhovitih obraćanja publici, Dizi Gilespi je kum njegovog deteta, i neko od koga je najviše naučio. 


Toplina zvuka i način sviranja upravo su nas i podsetili na te zlatne dane kada je džez bio mejnstrim. Deo svoje bogate karijere, Bobi je proveo kao profesor na muzičkoj akademiji u Gracu, i sa ponosom je istakao svoja dva učenika koja su sada već dugogodišnji članovi  orkestra, Fredija Stanisavljevića i Marka Djordjevića. Big Bend RTS-a se još jednom pokazao kao odličan, naročito kada ga ispiriše snažna ličnost i živa legenda poput Bobi Šua. Kao solisti, nastupili su trombonista Ivan Ilić, saksofonista Aleksandar Jaćimović, trubač Marko Djordjević i gitarista Goran Potić.


Нема коментара:

Постави коментар