четвртак, 25. октобар 2018.

Porazgovarajte sa Venkom Andonovskim



Susret i razgovor sa poznatim makedonskim pisecm Venkom Andonovskim održaće se na Sajmu knjiga u petak 26. oktobra s početkom u 14 časova u Sali „Borislav Pekić“. 

U razgovoru, pored Andonovskog, učestvuju književna kritičarka Marija Nenezić i Gojko Božović.

Neposredan povod za ovaj susret i razgovor Venka Andonovskog sa srpskim čitaocima jeste srpsko izdanje njegovog najpoznatijeg romana Azbuka za neposlušne koji je nedavno objavljen u izdanju Arhipelaga u antologijskoj ediciji 100 slovenskih romana u prevodu Miroslava Mrkovića.

"Roman Azbuka za neposlušne Venka Andonovskog i u strukturi i na idejnom i misaonom planu ima dvojnost koja uznemirava, obezbeđuje dramski sukob u radnji i koja postaje mamac za čitaoca i uslov dinamike i razvoja priče. Andonovski brižljivo vodi priču koja pod formom alegorije oblikuje snažne slike modernih vremena. Večno važna pitanja dobijaju svoj puni odjek i u modernim vremenima, u dilemama i izazovima nas i naših savremenika", kaže književna kritičarka Marija Nenezić u pogovoru srpskom izdanju romana.

Rođen u Kumanovu 1964. godine, Venko Andonovski je romansijer, pripovedač, dramski pisac i univerzitetski profesor književnosti. Andonovski je jedan je od najznačajnijih i najčitanijih savremenih makedonskih pisaca. Dobitnik je „Racinove nagrade“, Nagrade „Utrinskog vesnika“ za roman godine, Nagrade „Stale Popov“ i Nagrade „Balkanika“ za najbolju balkansku knjigu godine.

Venko Andonovski preveden je na više evropskih jezika. Roman Azbuka za neposlušne preveden je prošle godine na ruski jezik i ušao je u izbor za Nagradu „Jasna Poljana“. Pored Azbuka za neposlušne, poznati su i romani Andonovskog Pupak sveta, Veštica, Olovo u jastuku i Matematičareva ćerka, kao i knjiga priča Freske i groteske.

U Arhipelagovoj ediciji 100 slovenskih romana ranije je objavljena serija makedonskih romana, među kojima su Razgovor sa Spinozom Goceta Smilevskog, Bunar Dimitra Baševskog, Dijakova smrt Dragog Mihajlovskog, Aleksandar i smrt Slobodana Mickovića, Poslednji seljaci Petreta M. Andreevskog i Vežbe za Obn Pajka Olivere Nikolove.

Нема коментара:

Постави коментар