недеља, 28. октобар 2018.

34. Beogradski džez festival: Petak


U petak, drugo veče 34. beogradskog džez festivala, dupli koncert otvorio je svojim fantastičnim nastupom mladi španski pijanista Marko Meskita. 

Marko Meskita ima bogatu i raznovrsnu karijeru kao izvodjač klasične muzike, džez pijanista i kompozitor. Upravo taj uticaj klasične muzike oseća se u njegovom pristupu komponovanju, a to je osetila i publika, jer njegove pijanističke bravure nije prekidala aplauzima kako bi se to moglo očekivati na džez koncertima, već je poštovala celovitost kompozicije, slušajući pažljivo, s razumevanjem i bez daha. 


Na koncertu su izvedene tri autorske kompozicije: Orrius improvisation part 2, Joia i Lekeitio. Iako prvenstveno klasičar, Marko se pravo džezerski poigravao glavnim motivima, ali i samim instrumentom, kombinujući izvodjenje na dirkama i prebirajući po žicama otvorenog klavira. Osvojio je beogradsku publiku svojim šarmom i skromnošću.


Drugi koncert iste večeri doneo je sasvim drugačiju atmosferu, ali očekivano džezersku i energičnu, kakva nam obično dolazi od izvodjača iz Izraela. Na scenu je stupio basista Omer Avital s pratećim bendom (primetiću da je izuzetni mladi bubnjar pre par godiina bio i u pratećem bendu Avišai Koena). 

Njihova muzika je ispunjena ritmovima Bliskog Istoka, lepo uklopljena u standardne motive i džez improvizaciju (izuzetan solo nastup Omera Avitala). Novi album vuče ih ka istraživanju u okviru afričkog muzičkog nasledja. 

Publika je oživela i ovacijama pozdravljala pojedinačne solo deonice, te se do kraja atmosfera "zakuvala", a koncert odužio - izgleda da je došlo do medjusobnog prožimanja muzičara i publike - nikome se nije izlazilo iz sale. Kada se na kraju ipak moralo završiti, lica posetilaca bila su ozarena dobrom energijom.

Нема коментара:

Постави коментар