уторак, 30. октобар 2018.

Ponedeljak, 34. Beogradski džez festival



 

Poslednje večeri 34. Beogradskog džez festivala na scenu renovirane velike sale Kombank dvorane izašli su pravi džez virtuozi Enriko Rava, Džoo Lovan i Kurt Eling. Time je bez sumnje opravdan ovogodišnji slogan festivala  BEZ GRANICA“ /„NO LIMITS“, na kojem je nastupilo više od dvadeset 20 sastava iz celog sveta i Srbije.


Dupli koncertni program u Kombank dvorani započeo je super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rave sa svojim kvintetom pojačan sa specijalnim gostom Džoom Lovanom. 


Rava je jedno od najistaknutijih imena u istoriji evropskog džeza i mentor velikom broju italijanskih umetnika, dok se Lovano okitio brojnim nagradama američke kritike za najboljeg tenor saksofonistu i muzičara godine (u apsolutnoj kategoriji). Izvodili su svoje kompozicije, koje su bile više nego pogodne da se vidi sva virtuoznost muzičara na sceni. 


Posebno ističemo solo nastup pijaniste Gabrijela Evanđeliste koji je saradnju s njima započeo po Ravinim rečima „dok je bio sasvim mlad.“


Posle desetominutne pauze na scenu je zakoračio Kurt Eling i odmah zapevao  čuvenu protesnu pesmu dobitnika Nobelove nagrade - A Hard Rain's a Gonna Fall. 


„Stvari su otišli nagore otkad smo se poslednji put videli,“ behu prve reči Kurta Elinga kada je okončao maratonsko izvođenje ove pesme i nastavio: „Prenosim vam srdačne pozdrave svih onih dobronamernih s one strane bare.“


Onda je sa skliskog i turobnog terena politike zaokrenuo na temu ljubavi i odveo nas pesmom u zlatna vremena elegantnih mačora (kao što je bio Frenk). 


 "Ljudi izlaze iz svojih domova i ovde se susreću. Tera ih ljubav, ljubav prema džezu, prema drugim ljudima.“ 


A oni koji  ostanu u svojim sobama čine ti jer su se prethodnih dana predžezirali. 


Kurt Eling, jedan od najboljih džez pevač današnjice u poslednje dve decenije, čiji se glas kreće u rasponu od četiri oktave u Beogradu  je predstavio svoj novi album The Questions, vrhunsku mešavinu džeza, muzike Brodveja i obrada himni rokenrola , pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela. 


Na kraju nam je poželeo zdravlja i sreće.



Oh, where have you been, my blue-eyed son?

Ko je još imao snage mogao je da se preseli u Dom omladine Beograda da sluša srpske džezere: Uglješu Novkovića sa kvintetom, Uroša Spasojevića i njegov projekt i Irinu Karamarković. 

Нема коментара:

Постави коментар