среда, 24. октобар 2018.

Konferencija za medije povodom početka 34. Beogradskog džez festivala




Na finalnoj konferenciji za medije povodom početka 34. Beogradskog džez festivala Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada Beograda konstatovala je da je prošlogodišnje izdanje džez festivala bilo najsmelije i najinventivnije do sada, bezgranično zabavno i intrigantno. Najavljuje 5 festivalskih dana i 21 koncert, sve u svemu- moderan džez. Svi kompleti ulaznica za glavni program su prodati, a kompleta za sve dane je otišlo 150. Festival se pohvalio i sa 80 medijskih prijatelja.

Ivan Karl, sekretar Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, kaže da se broj posetilaca džez festivala povećao s 6 hiljada na 19 i da je jedan od retkih festivala koji privređuje (zarađuje). Nenad Dragović, v.d. direktora Doma omladine Beograda, je samo podsetio da je beogradski-najstariji i najpoznatiji džez festival u Srbiji. Mišel Bruke, ataše za kulturu Ambasade SAD, obraćanje je započeo na simpatično, vrlodobrom srpskom, konstatacijom da kada kaže džez misli na progres, slobodu izražavanja, novotarije. 

„Prelepo je kada se, kao u Beogradu, okupe muzičari iz celog sveta.“ 

Čivon Sol, druga sekretarka Ambasade Koreje, zadužena za kulturu i ekonomiju, izražava zadovoljstvo što je jedna korejska pevačica po prvi put na Beogradskom džez festivalu, a u okviru Nedelje korejske kulture, koja će predstaviti i jezik i modu, film i kuhinju. S ponosom je najavila koncert u Kombank dvorani 28. oktobra u 19h jedne od najboljih džez pevačica, dobitnice brojnih nagrada, koja je nastupila na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014.


Beogradski džez festival - najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 34. izdanju pod sloganom „BEZ GRANICA“ /„NO LIMITS“, predstavlja preko 20 sastava iz celog sveta i naše zemlje, kao i bogat prateći program. Trajaće redovnih pet dana, sa tradicionalnim duplim koncertnim programom svake večeri, u salama Doma omladine Beograda i u Kombank dvorani.


O programu nas obaveštava-a ko drugo do Voja Pantić, član Odbora Beogradskog džez festival.  On je ovu godinu ocenio kao najbolju u istoriji srpskog džeza (a vaš izveštač vrlo dobro zna koliko je on zaluđenik i poznavalac ovog muzičkog pravca) i s primetnom euforijom najavio džez fajnl for u Beogradu. Među hedlajnerima su velike zvezde savremenog džeza. Kurt Eling je vodeći džez pevač na svetu u poslednje dve decenije. U Beogradu će predstaviti novi album The Questions, vrhunsku mešavinu džeza, muzike Brodveja i obrada himni rokenrola – pesama Boba Dilena, Pola Sajmona i Pitera Gebrijela


Sa Kube dolazi  gigant tamošnjeg džeza, virtuoz na klaviru Čuča Valdes i njegov Jazz Batá projekat, koji će sasvim sigurno podići publiku na noge, baš kao što je to već uradio sa legendarnim sastavom Irakere pre tačno 40 godina. 

Pravi hit na evropskoj sceni ove godine predstavlja super sastav dve neosporne džez legende: Enriko Rava kvintet sa specijalnim gostom Džoom Lovanom. Rava je jedno od najistaknutijih imena u istoriji evropskog džeza i mentor velikom broju italijanskih umetnika, Lovano se okitio brojnim nagradama američke kritike za najboljeg tenor saksofonistu i muzičara godine (u apsolutnoj kategoriji).

Po prvi put u novijoj istoriji Beogradskog našeg festivala u glavnom programu imamo goste iz nekoliko dalekih zemalja sa jakim džez scenama. Južnokorejka Jun Sun Na, dobitnica nagrade ECHO za najbolju svetsku džez pevačicu, izvešće originalan omaž raznovrsnim muzičkim uticajima iz SAD. 

Sestre Ingrid i Kristin Jensen, vodeće ličnosti na kanadskoj džez sceni u XXI veku, predstavljaju izuzetno zapažen zajednički projekat “Infinitude”.
 
Iz Australije dolazi jedan od najintrigantnijih avangardnih instrumentalnih sastava na svetu, revolucionarni klavirski trio The Necks.  

Izrael, čija scena oduševljava našu publiku već godinama, šalje basistu Omera Avitala, jednog od prvih umetnika sa tog podneblja koji je stekao svetsku afirmaciju. 

Pažnju mlade publike posebno će privući Džimi Tenor, brilijantni inovator iz Finske, koji će u celosti izvesti legendarni album “Intervison“, ključno delo za razumevanje spoja džeza i elektronske plesne muzike.

Big bend RTS proslavlja 70 godina postojanja (čestitamo!!!) uz sjajnog gosta, čuvenog američkog veterana Bobija Šua, dok će srednju generaciju džezera iz SAD ove godine predstavljati Ben Wendel Seasons Band, sa svežim idejama iz kolevke ove muzike. 

Evropski džez na festivalu kao i obično čine raznovrsni muzički ambijenti. Pijanisti Marko Meskida (Španija) i Mario Lažinja (Portugal) boje svoju autorsku muziku mediteranskim lirizmom.


Duh avangarde stiže iz Skandinavije, sa norveškim kvartetom Cortex na tragu ideja Orneta Kolmena, i švedsko-norveškim trijom The Thing, pod vođstvom vodećeg evropskog fri-džezera, Matsa Gustafsona.
 
Najbolje srednjoevropske vibracije donose trio cimbaliste Mikloša Lukača (Mađarska) i eksplozivni fjužn kvartet Kompost 3 (Austrija). 

Na kraju, pa žensko- po prvi put na festivalu imamo jedan u celini ženski sastav, oktet pod vođstvom nemačke pijanistkinje Julije Hulsman.

Konačno, srpskom sastavu Fish in Oil pripada čast da otvori 34. Beogradski džez festival. Oni su predvodnici savremenog zvuka u Srbiji, poznati po furioznim nastupima. Premijerno će izvesti program sa četvrtog studijskog albuma koji će biti objavljen neposredno pred koncert, uz jednog izuzetnog gosta iz inostranstva: čuvenog američkog avangardnog gitaristu Marka Riboa!

Festival će, kao i ranijih godina, zatvoriti srpski showcase, u nameri da domaćoj i međunaronoj  javnosti prikažemo uzbudljiva aktuelna ostvarenja srpskih umetnika mlađe i srednje generacije. Na showcaseu će nastupiti vokalistkinja Irina Karamarković sa međunarodnim projektom „Songs From Kosovo 2“, Uglješa Novaković kvintet i Uroš Spasojević Project.

„Ovo su neverovatni uspesi. Dolazi 27 stranih novinara iz do sada najvećeg broja zemalja. Jedva čekam da počne!“, zaključuje konferenciju Voja Pantić.


U okviru pratećeg programa 34. Beogradskog džez festivala, od 23. do 29. oktobra u prostoru Doma omladine Beograda biće postavljena foto izložba Dragoslava Nedića (1971, Temišvar, Rumunija) kao i dve tribine posvećene džezu, obavestila nas je Milica Ševarlić. 

“Dragoslav Nedić, autor izložbe “Jazz Face”, ovim projektom prikazuje rasprostranjenost džeza i ističe njegov značaj na svetskoj muzičkoj sceni. Dokumentujući katarzične momente sa različitih festivala širom Evrope, autor je kroz pokret i ekspresiju doživljaja, dočarao atmosferu koja prati ovu muzičku praksu i estetizovao uživanje u njoj. Izložba “Jazz Face” ističe autentičnost portretisanih umetnika, traga za karakterističnim trenucima, gestovima, izrazima i akcijama – portreti kao da produkuju zvuk i dešifruju muziku, njen tonalitet i ritam.”, smatra Jelena Pavićević, urednica likovnog programa DOB).

Predstavnica PGP RTS, Monika najavila je CD „AKVAREL“, kao i, posle 28 godina, 17. novembra 2018. Veliki koncert u Novom Sadu na kome će nastupiti džez orkestri Ljubljane, Zagreba i Beograda. 

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja. Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).
Pokrovitelji 34. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 34. BDŽF: Erste Banka, Staropramen, Hotel Hilton, Air Serbia, SOKOJ, Schweppes, Kafeterija, Raj Voda.

34. BDŽF podržali: Ambasada SAD, Ambasada Južne Koreje, Ambasada Kanade, Ambasada Portugala i Institut Kamoeš, Ambasada Španije i Institut Servantes, Gete Institut, Italijanski institut za kulturu, Ambasada Izraela, Ambasada Brazila, Ambasada Norveške, Austrijski kulturni forum, Collegium Hungaricum Beograd, Ambasada Australije, SMŠ “Stanković”, FMU, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije, Hotel Park, Hotel Crown Plaza, Alma Quattro.

Нема коментара:

Постави коментар